Kultur

Spännande men snårigt av Arne Dahl

Kultur Artikeln publicerades

Författaren Arne Dahl är skicklig. Men kanske ger han sig ut på lite väl djupt vatten med sin komplicerade deckartrilogi. Recensenten Mats Palmquist sugs in och förstår hur allt ligger till, till sist.

THRILLER

Mittvatten

Författare: Arne Dahl

Förlag: Albert Bonniers

Visa mer...

Mittvatten är den tredje och sannolikt sista boken i serien om poliserna Sam Berger, Molly Blom och Desiree Rosenkvist.

Molly ligger i koma och Sam är efterlyst för ett mord han inte begått. ”Mittvatten” börjar där föregångaren ”Inland” slutar. Och har du inte läst föregångarna - som också innefattar ”Utmarker”, den första i serien – kommer du att få svårt att hänga med i ”Mittvatten”.

Inget är vad det ser ut att vara i denna trilogi. Så fort man tror sig förstå hur saker och ting hänger ihop trasslas allt till. Komplicerat är bara förnamnet. Men i ”Mittvatten” är utropstecknen fler än frågetecknen. Nu börjar händelserna i de tidigare böckerna att falla på plats. Kidnappningarna av de unga flickorna får en förklaring, quislingarna hos polisen avslöjas, attentat avvärjs. Ja, det är ingen hejd på spänningen. För spännande är det hela tiden, vilket ändå är hela meningen med deckare och thrillrar.

Jag har inte varit helt förtjust i de två första böckerna, jag har funnit dem alltför snåriga samtidigt som huvudrollsfigurerna varit nästan serietidningskarikerade. Men med pusslet färdiglagt framträder bilden av en klart annorlunda berättelse där även Molly Bloms koppling till James Joyces ”Odysseus” till slut får sin förklaring. Men vägen dit var aningen för lång.