Annons

Sony Music skriver av artisters gamla skulder

Musik • Publicerad 11 juni 2021
Sony Music skriver av skulder som tusentals artister är skyldiga skivbolaget. Arkivbild.
Sony Music skriver av skulder som tusentals artister är skyldiga skivbolaget. Arkivbild.Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Sony Music skriver av skulder för tusentals av sina artister som fick skivkontrakt hos bolaget före 2000. Det framgår i ett brev som skivbolaget skickat ut till artister på fredagen, rapporterar BBC.

Initiativet betyder att många artister nu kommer att börja tjäna pengar när deras musik spelas på strömningstjänster som Spotify, eftersom intäkterna därifrån inte har betalats ut på grund av de befintliga skulderna.

Annons

När musiker skriver kontrakt med ett skivbolag får de vanligtvis ett förskott för att betala för studio, distribution och andra utgifter, vilket senare betalas tillbaka till skivbolaget via musikintäkter. Många artister tjänar dock inte tillräckligt för att kunna betala förskotten, vilket ofta beror på att skivbolagen betalar ut ogynnsamma royalties. Detta har särskilt drabbat svarta artister.

Initiativet kommer efter att skivindustrin har pressats att bli mer transparent i hur den distribuerar pengar, speciellt från strömningstjänster.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons