Kultur

Småroligt men fladdrigt om rumpor i badhuset

bokrecension Artikeln publicerades
Annika Leone debuterar med en bok om nakenhet.
Foto: Stefan Tell
Annika Leone debuterar med en bok om nakenhet.

Nervositet för att hoppa från kanten och nyfikna blickar i omklädningsrummet. Bilderboken ”Bara rumpor” skildrar ett barns dag i badhuset.

Bara rumpor

Bilderbok

Text: Annika Leone

Bild: Bettina Johansson

Förlag: Lilla Piratförlaget

Lördag är badhusdag! Mira har sett fram mot det och väljer ivrigt bland sina badkläder. Väl framme får hon gå med mamma till damernas omklädningsrum, innan det är dags att kasta sig ner i bassängen.

Annika Leone (f. 1974) har en bakgrund som redaktör och skribent i livsstilsmagasin och Expressen. Bilderboken ”Bara rumpor” är hennes första bok och har siktet inställt på kroppen. Med korta beskrivningar och yviga repliker sveper texten snabbt fram bland människor i omklädningsrum och simhall. Barnets nyfikna blick är drivande, även om de vuxna markerar ramarna både när det kommer till hyssjande och bus.

”Bara rumpor” är en bok som kombinerar nyfikenhet, nervositet och humor

Boken är illustrerad av Bettina Johansson (f 1977), som bland annat gjort bilderna i hen-boken ”Kivi och monsterhund”. Bilderna bygger på tunna linjer och mycket pastell, och antyder miljöer med enkla former. Kvinnors kroppar exponeras dock mer än mäns, även om de textnära bilderna kröns med att pappan tappar badbrallorna efter ett våghalsigt hopp.

”Bara rumpor” är en bok som kombinerar nyfikenhet, nervositet och humor. Att ha Mira som nav i den avklädda miljön fungerar bitvis, men hon lever inte riktigt upp. Visst bjuder boken på ett och annat skratt, men helhetsintrycket är fladdrigt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.