Annons

Slutreplik museidebatten: Bara klyschor – var är visionerna?

Kulturledningen gav ett svar på min essä om de kulturhistoriska museerna.
Kultur • Publicerad 15 mars 2010

Elisabeth Lundgren och Bengt Wahlgren listar vad de anser vara museernas mål, vilka är identiska med det politiskt beslutade uppdraget. Målen innebär i korthet ett professionellt insamlande av föremål, att samlingarna görs tillgängliga för allmänhet och forskning samt en pedagogisk verksamhet. Deras punkter är med andra ord inget annat än en beskrivning av ett museum och skulle kunna gälla för vilken museal institution som helst. De kulturhistoriska museernas mål är alltså att vara museer! Det är lika banalt som att Elfsborgs målsättning är att spela fotboll eller Volvos verksamhetsmål skulle bestå i att vara en fordonstillverkare. Definitionen av verksamheten kan väl knappats utgöra målen, det är väl snarare förutsättningen?

En verksamhets mål formuleras utifrån förutsättningarna. Målen är ett konkret sätt att nå visioner. Låt oss titta på visionerna. Den kortsiktiga visionen om öppna magasin är det närmsta man kommer ett verksamhetsmål, men det är ingen vision. En vision skulle kunna vara att Textilmuseet skall bli ett föregångsmuseum i arbetet med att tillgängliggöra sina samlingar. Öppna magasin kan vara ett mål för att nå dit, ett mål formulerat utifrån förutsättningen att museet skall samla och bevara. Den andra, långsiktiga visionen är att Textilmuseet tillsammans med Högskolan skall bli ett textilt centrum i Nordeuropa. Det är ju fint, men hur? Jo, genom en geografisk omlokalisering till Simonsland. Lundgren och Wahlgren presenterar inte ett enda konkret samarbetsprojekt för att uppnå denna position. Eller är det kanske målen som skall leda dit, dvs samla in föremål, visa dessa och ha en pedagogisk verksamhet. Ja, det smäller nog högt ute i Europa.

Annons

De två ytterst ansvariga för de kulturhistoriska museernas verksamhet har själva visat att de är oförmögna att formulera målsättningar för verksamheten. De tycks inte ens kunna skilja på vad som är mål, vision och förutsättning. Kvar bli bara abstrakt formulerade klyschor utan något som helst fäste i verkligheten. Detta är mycket allvarligt. Man kan fråga sig om Curry Heimann också skriver under på detta? Om så är fallet finns det mycket lite som talar för att Textilmuseet skall lyckas de kommande åren.

Magnus Ljunge

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons