Kultur

Skröna om HC Andersen som mördare

bokrecension ,

Tyckte ni om Niklas Natt och Dags ” 1793” och ”1794”, om händelserna som följde på mordet på Gustav III? I så fall kommer ni kanske också att gilla Rydahl & Kazinskis”Mordet på en sjöjungfru.”

Mordet på en sjöjungfru

Spänningsroman

Författare: Rydahl & Kazinski

Översättning: Leo Gefvert

Förlag: Polaris

”Rydahl & Kazinski” är författarkollektivet Anders Ronnow Klarlund, Jacob Weinreich och Thomas Klarlund.

Vi befinner oss i Köpenhamn. Året är 1834 och Hans Christian Andersen har utfattig återvänt hem till Danmark efter en längre vistelse i Italien. H C Andersen skrev dagbok i princip oavbrutet under sitt vuxna liv – men gör ett uppehåll sommaren 1834.

Denna plötsliga tystnad tar författarkollektivet Rydahl & Kazinski som förevändning för att sätta samman en riktig rövarhistoria där den berömde författaren blir anklagad för ett mord på en prostituerad och själv måste jaga fatt på den verklige mördaren för att bli frikänd! På köpet får han dessutom uppslaget till en av sina mest berömda berättelser – ”Flickan med svavelstickorna”. Låter det fantastiskt? Ja, självklart … jag har för egen del inget emot en bra skröna, men det här blir bara för mycket.

För mycket och för litet skämmer allt!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.