Kultur

Skiner som ett ilsket hoppfullt ljus

Kultur Artikeln publicerades

Brittany Howard

Album: Jamie

Bolag: Columbia/Sony

Genre: Rock/soul

Brittany Howard har redan pressat genregränser med sitt pausade band Alabama Shakes. Solodebuten ”Jamie”, tillägnad storasystern som dog av cancer som trettonåring, är en platta där det personliga är politiskt och tvärtom. Röst är lika elastisk som skivans tidlösa men uppdaterade mix av rock, blues, soul, funk och jazz.

Howard utgår från sig själv i dagens USA, uppväxt i Alabama som queerperson med föräldrar med olika hudfärg. En höjdpunkt är den tvetydiga kärlekssången ”Georgia”. I balladen ”Short and sweet” påminner hon om Nina Simone. Ännu mer kanaliseras den kraftfullheten i ”Goat head”, en verklighetsbaserad berättelse om rasistiska brott mot pappan. Men i ”13th century metal” skiner hon som ett ilsket hoppfullt ljus mot framtiden.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.