Kultur

Skådespelare uppträder med sina egna mammor

Teater Artikeln publicerades
Foto: Backa teater

”DNA” är en personlig och fängslande dansföreställning med skådespelare och deras riktiga mammor. Det går inte att undgå att bli rörd och berörd, skriver Bella Stenberg.

Backa Teater baserar gärna sina uppsättningar på intervjuer med verkliga människor, ofta med lyckat resultat. ”DNA – Dansa nära anhörig” är en dokufiktion och dansföreställning med fyra skådespelare och deras riktiga mödrar. Det går inte att undgå att bli både rörd och berörd. Inte nödvändigtvis för att det handlar om mammor och barn, utan för att det handlar om mänskliga relationer och öden. Att det blir så tydligt att alla bär på en historia. Och även hur svårt det kan vara att prata om den med sina närmaste.

Inledningen är fysisk och svettig. Skådespelarna dansar i galonklädet på blankt golv täckt av jord. Framför allt Emelie Strömberg har en påtaglig närvaro. I andra akten är Mahnaz Kia ljuset på scen.

Mammorna hörs som inspelade röster innan de bjuds upp på scenen. Frågorna är tuffa: Varför skaffade du barn? Blev du glad? Finns det något du inte kan prata med dina barn om? Mödrarna tvingas fundera över sina liv och sina val och barnen förhåller sig till det i dans och rörelser. Solo, i duetter och grupp. Det blir fint när mammorna får leda de andra i sina utvalda och så olika låtar.

Att överge, cancer, adoption, skilsmässor, självmord, en flykt från krigets och förtryckets Iran, fattigdomen i efterkrigstidens Grekland och tobaksfältens eviga upprepningar. Ämnena är tunga – liksom livet ofta har varit – men det finns plats för skratt och glädje. För närhet men också avstånd och ifrågasättande. Det vore intressant att få veta ännu mer om vad ett så här personligt projekt inneburit för de medverkande. Har de pratat om det där som de inte talat om tidigare?

Att få skådespelare att ställa upp tog tydligen sin tid, men vilken drömkombination teatern fått till – och vilka modiga mammor. Eller ännu hellre, vilka modiga och starka människor.

Eftersom mammorna har egna liv och åtaganden spelas ”DNA” ganska få gånger. Missa den inte.

DNA – Dansa nära anhörig

Plats: Backa Teater

Regi & koreografi: Tove Sahlin

Intervjuer, idéarbete & dramaturgi: Malin Holgersson

Medverkande: Hannah Alem Davidson & Astrid Assefa, Eleftheria Gerofoka & Vasiliki Gerofoka, Ramtin Parvaneh & Mahnaz Kia, Emelie Strömberg & Britt-Marie Strömberg

Längd: 2 timmar

Spelas till 14 december

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.