1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sevärt drama saknar det lilla extra

Ambitiös och spännande verklighetsskildring som saknar det där lilla extra. ”438 dagar” är klart sevärd men når aldrig riktigt sin fulla potential.
Gustaf Skarsgård och Matias Varela spelar journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som bara hade hunnit över gränsen till Etiopien när de sköts och tillfångatogs av etiopisk militär.
Foto: Pressbild
btbtbtbtbt

438 dagar

Drama
I rollerna: Gustaf Skarsgård, Matias Varela m fl
Regi: Jesper Ganslandt

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

I kombinationen av skickligt återskapad realism, några onödigt monotona partier, genomgående fint skådespeleri och ett par lomhörda scener så formas en sevärd film som aldrig riktigt når sin fulla potential.

438 dagar. Så lång tid satt journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson fängslade i Etiopien i början av 2010-talet, anklagade för terrorism av den granskningsskygga diktaturen. Det är också titeln på Jesper Ganslandts (”Farväl Falkenberg”) ambitiösa filmatisering på boken med samma namn, skriven av huvudpersonerna själva och filtrerad genom ett manus av Peter Birro.

Schibbye och Persson spelas av skådespelarduon Gustaf Skarsgård och Matias Varela, som har en elegant naturlighet i sitt samspel med tacksam dynamik utifrån respektive personlighet. Närvarokänslan är stark genom Sophia Olssons stilsäkra foto och upplevelsen förhöjs av Ganslandts förmåga att betrakta verkligheten med poetisk blick. Filmen är som bäst när den svävar på gränsen mellan ’story’ och tillstånd.

I gengäld finns ett par scener som känns opassande komiska i det tunga sammanhanget, som om Birros manuspenna plötsligt stått obevakad och inte kunnat motstå frestelsen. Beskrivningen av Sveriges ambassadpersonal har en karikatyrartad slagsida som påminner om ”Hipp hipp”-karaktärer. Så även scenerna med Carl Bildt, spelad av Philip Zandén som gör en minister-imitation i paritet med en överförfriskad studentspexare.

Filmens tematiska hjärta och primära funktion är som en knuten näve för yttrandefrihet, oberoende journalistik och mänskliga rättigheter. Även här finns tendenser till ivrig övertydlighet i manus, men det är odiskutabelt relevanta frågeställningar formulerat som en spännande skildring av Schibbye och Perssons skrämmande upplevelser. Ett sätt att öka pulsen ytterligare hade varit att få följa händelseutvecklingen ur fler perspektiv, som det diplomatiska spelet bakom kulisserna eller arbetet på svenska nyhetsredaktioner. Nu blir det kraftigt centrerat på huvudpersonernas mödosamma fängelsevistelse. I sina svagare stunder infinner sig en känsla av tristess, trots komprimeringen från 438 outhärdligt långa dagar till 120 minuters spelfilm.

Läs mer

Mark

I DAG: Krock i Skene – två bilar har hamnat i dike

Förarna undkom utan skador

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Sommarkrönika

Och nu så vill jag sjunga att sommaren är min…

”Jag älskar Astrids sätt att förmedla hur sommaren kan uppfattas av alla sinnen.”

Borås

Västsverige: Flera gripna efter rånvåg i helgen

17 fall av personrån anmäldes under helgen i Göteborg. Nu har polisen gripit fyra personer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer