Annons

Serner: Klart man kan tro att vi är tondöva

Mitt i den hetsiga debatten om att Svenska Filminstitutet fokuserar för ensidigt på jämställdhetsfrågor släpper institutet en rapport – om jämställdhet.
Film • Publicerad 26 november 2020
"Det går alltid att säga att något annat är viktigare. Men vi måste kunna ha flera samtal samtidigt", säger Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet.
"Det går alltid att säga att något annat är viktigare. Men vi måste kunna ha flera samtal samtidigt", säger Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I jämställdhetsrapporten "Vilka kvinnor?" vittnar kvinnor i filmbranschen om diskriminering och hårda normer. Jämställdhets- och mångfaldsarbetet har långt kvar, är rapportens budskap.

Svenska Filminstitutets vd Anna Serner berättar efter en presskonferens på torsdagen att det har diskuterats om tajmningen för att släppa rapporten är den rätta.

Annons

– Det har ju i veckan riktats avgångskrav mot mig och det kom anklagelser från Film- och tv-producenterna om att vi bara har fokus på de här frågorna, säger Anna Serner och fortsätter:

– Vi behöver ju ha ett bra samtal och det är klart att man kan tro att vi, efter ett sådant utspel, är helt tondöva. Men vi kan inte vänta på det "rätta tillfället" för det kommer aldrig, man kan alltid säga att något annat är viktigare. Vi måste klara att ha flera samtal i gång samtidigt, det visade om inte annat Black lives matter-protesterna under coronakrisen.

TT: Hur ser du på avgångskraven?

– Det är naturligt i min position och jag vet att det finns några som alltid har tyckt att jag ska avgå. Men jag väljer att prata om min anställning med min ordförande och med kulturdepartementet.

Dansk debatt

Rapporten "Vilka kvinnor?" ska nu följas upp. Under 2021 ska Tystnad tagning, filmbranschens metoo-upprop, hålla runda bords-samtal. Det ska sedan mynna ut i en hearing 2022, som sammanfattar vad som har hänt i frågan. Medverkande i de här samtalen och processerna är även SF Studios, Teaterförbundet och Film- och tv-producenterna.

I Danmark har frågor om jämställdhet och mångfald också kommit upp på dagordningen. Efter en rapport från Aarhus universitet, som visar på sexuella trakasserier och diskriminering av minoriteter i branschen, har Det Danske Filminstitut börjat titta på frågan om att bolag som vill söka stöd framöver måste kartlägga hur mångfalden bland medarbetarna ser ut, rapporterar Politiken.

"Inte nya frågor"

Den danska skådespelaren Amelia Hoy ("Gisslantagningen", "The rain") är aktiv i den danska debatten och påpekar för TT att de här frågorna inte är isolerade till enskilda länder.

– Det är så viktigt att medvetenheten höjs, överlag. Det här är inte nya frågor och det är positivt med nya initiativ som kan förbättra förutsättningarna och skapa en bättre och mer professionell atmosfär på inspelningar. Inte minst nu när det blir allt vanligare med samproduktioner i Skandinavien.

I Sverige är det än så länge inte aktuellt med några liknande krav, säger Anna Serner.

– Det är inget som vi pratar om, vi ska nu ha de här samtalen i samförstånd. Den rätta ordningen är att vi fortsätter så, och sen kan man se vad som händer efter hearingen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons