Seglorafestivalen 15 år
Festival. Seglorafestivalen är ett fenomen, inne på sitt andra decennium. Sammanlagt har Seglora 600 invånare. 50-60 av dem jobbar under året med förberedelserna – och till själva festivalen kommer mellan 600 och 800 betalande besökare.
– Festivalen är så inarbetad att vi knappt behöver ringa artistbokarna. De ringer oss, säger en nöjd Fredrik Hemberg, som hållit i festivalen de senaste tre åren.
Som inflyttad uppskattar han festivalen:
– Seglora är utspridd över en stor yta, det är långt mellan husen. Festivalen blir en träffpunkt, kanske enda gången som alla i Seglora träffas.
Seglorapajka
I år börjar man som vanligt festivalen med lokala förmågor på fredag kväll.
– Som alltid är det Seglorapajka som öppnar festivalen, säger Fredrik Hemberg. De har varit med i alla år. Fem sex glada gubbar mellan 40 och 70.
De lämnar scenen för Stollarna, musiker från Borås och Bollebygd, för Cactus, ett Segloraband. Och för Zikk, också från Seglora.
Zikk spelar klassisk hårdrock:
– Glamrock, städad hårdrock som man tänker sig Led Zeppelin och Black Sabbath.
På lördag startar man - också enligt tradition - med en gratis barnföreställning. En skådespelarduo framför Pojken, Flickan och Draken .
Sedan blir det allsång:
– Det blev våldsamt populärt när vi startade med det förra året. Jan Hjalmarsson och Leif Lundberg håller i sången, och så dyker det upp överraskningsartister.
Vissångare
Och så är det dags för kvinnan bakom Nordman, hiten Stad i Ljus och den svenska texten till Evita - Py Bäckman. Hon kommer med en ny skiva i dagarna och sjunger möjligen något från den.
Hon följs av något mindre kände Martin Persson. En vissångare från Sandared med rötter i blues och country.
Han har framträtt i Borås på Måndagshinken, Kulturnatta och har en hederstitel som Årets trubadur i bakfickan.
Festivalen fortsätter med Slowburn, en rock- och bluesgrupp från Göteborg. Och så spelar Seglora Rockers - en del av Seglorapajka. Boråsbandet RastaCowboys avskutar festivalen.
Dödgrävare på scen
Men Seglorapajka, Seglora Rockers, Zikk och Cactus - inte illa för ett samhälle med 600 invånare. (Förra året spelade också norsk-svenska bandet Seglora på festivalen, döpt efter orten).
– Det finns ett stort musikaliskt intresse här, säger Fredrik Hemberg. Både vår kyrkvaktmästare/dödgrävare, och vår kantor, står på scen.
Behållningen av festivalen går till hembygdsföreningen, som är arrangör. Man har tidigare byggt ut gården med scen och dansbana.
Inger Melin