Annons

Sanningen bakom pseudonymen JK Rowling

Litteratur • Publicerad 24 juli 2021
Harry Potter-författaren Joanne Rowling använde sig av pseudonymen JK Rowling av rädsla för sin exmake. Arkivbild.
Harry Potter-författaren Joanne Rowling använde sig av pseudonymen JK Rowling av rädsla för sin exmake. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Författaren Joanne Rowling, mer känd under pseudonymen JK Rowling, avslöjar nu det egentliga skälet till att hon valde att publicera böckerna om Harry Potter under pseudonym.

Anledningen, skriver Daily Mail, var att Rowling var rädd för sin exmake Jorge Arantes. Rowling och Arantes skiljde sig 1993 efter kort äktenskap och författaren ansökte därefter om kontaktförbud. Den första boken om Harry Potter publicerades 1997.

Annons

Rowling har tidigare sagt att hon använde sig av en könsneutral pseudonym för att böckerna skulle locka såväl pojkar som flickor.

Avslöjandet gör JK Rowling i BBC 4:s intervjupodd "The poet laureate has gone to his shed" som sänds lördag den 24 juli.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons