Annons

Sällsynt Potter-bok såld för 145 000 kronor

Litteratur • Publicerad 11 juli 2023
En av exemplaren från 1997-års utgåva av ”Harry Potter och de vises sten” som också auktionerats ut. Arkivbild.
En av exemplaren från 1997-års utgåva av ”Harry Potter och de vises sten” som också auktionerats ut. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

En sällsynt första upplaga av J K Rowlings ”Harry Potter och de vises sten” har sålts på auktion för 10 500 pund, motsvarande närmare 145 000 svenska kronor, skriver BBC.

Boken tillhör en upplaga på 500 som trycktes 1997. Av dem skickades 300 till brittiska bibliotek och den aktuella boken köptes därifrån av en samlare för 30 pence, alltså något mer än fyra kronor i dagens värde.

Annons

Den tidigare ägaren gick bort tidigare år och då hamnade boken i en boklåda i ett förråd innan den hittades igen och såldes till en köpare från Los Angeles.

För ungefär ett år sedan gick ett signerat exemplar ur första upplagan av "Harry Potter och de vises sten" ut på auktion. Även den tillhörde upplagen från 1997 och utropspriset då var 200 000 pund, drygt 2,7 miljoner kronor i dagens värde.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons