Säker debut i noir-genren

Fallet Vincent Franke är en debutbok, skriven av Christoffer Carlsson, född 1986.
Kultur • Publicerad 26 mars 2010
En förbluffande bra debut, skriver BT:s recensent om Christoffer Carlssons Fallet Vincent Franke.
En förbluffande bra debut, skriver BT:s recensent om Christoffer Carlssons Fallet Vincent Franke.Foto: Unspecified

Vincent Franke, bokens huvudperson och berättarjag, är en sorglig figur – morfinist, langare och på flera andra sätt småkriminell. Karaktären Vincent Franke är en produkt av sin fars våld.

Ständigt blev han slagen av fadern, en läkare, som efteråt alltid fick dåligt samvete och då gav sonen morfin mot smärtorna. Så kan man skapa en narkoman. Redan när han första gången fick en tablett av pappan väcktes en längtan om att åter få känna den inre frid en morfintablett kan skapa.

I denna berättelse i berättelsen, om sin barndom, träder människan Vincent Franke fram. I Christoffer Carlssons skildring av Vincent Franke finns mycket av sjaskig ensamhet och tragisk pillerångest. Men också en undanträngd längtan efter något bättre.

Med Vincent Franke får vi en guidad tur i Stockholms undre värld, och den är inte vacker. Franke är ingen stor gangster, bara en vilsen pillerknaprare som tar dagen som den kommer. En dag blir han mer eller mindre tvingad att ta hand om en flicka, ett traffickingoffer som måste hållas gömd undan polisen. Denna flicka av okänt öststatursprung väcker känslor som han inte vet att han längre äger. Två rädda, omaka människor försöker fly till ett bättre liv.

Enligt förlaget är Fallet Viktor Franke en spänningsroman i noirgenren. Och visst är det svart så det förslår. Men det är också en oerhört mänsklig berättelse och det är dessutom en förbluffande bra debut.

Under de senaste åren har jag läst många deckardebutanter. Få av dem har hållit måttet. Jag kan just nu bara komma på två, Ingrid Hedström och Olle Lönnaeus. Båda var när de debuterade garvade journalister, en är skribent skolad på Dagens Nyheter, den andra på Sydsvenskan.

Christoffer Carlsson är knappt torr bakom öronen. Ändå är hans språkhantering så driven och mogen att jag direkt kommer att tänka på brådmogna debutanter från förr, sådana som Klas Östergren och Lars Andersson. Att Christoffer Carlsson har hamnat i spänningsromanfacket är inget han behöver skämmas över och den genren behöver alla goda författare den kan få.

Men Fallet Vincent Franke är inte bara en deckare, en thriller, utan framför allt en skildring av mänsklig olycka, ett exempel hur illa det kan gå i livet, men att hoppet aldrig dör.

Mats Palmqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.