GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Saftigt triangeldrama i kulturelit-miljö

Otrohet och nedärvd vrede i kulturelit-miljö. Filmatiseringen på Alex Schulmans självbiografi ”Bränn alla mina brev” är välformulerad dramatik med fint skådespeleri.
Filmrecension • Publicerad 22 september 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Gustav Lindh, Bill Skarsgård och Asta Kamma August i "Bränn alla mina brev".
Gustav Lindh, Bill Skarsgård och Asta Kamma August i "Bränn alla mina brev".Foto: SF Studios
Drama

"Bränn alla mina brev"

Regi: Björn Runge

Medverkande: Asta Kamma August, Bill Skarsgård m fl

Ett våldsamt gräl mellan en svartsjuk man och hans hustru inför parets gemensamma barn. Det blir startskottet på en själslig resa genom huvudpersonen Alex (Sverrir Gudnason) familjehistoria i Björn L Runges oklanderliga filmatisering på Alex Schulmans självbiografiska bok ”Bränn alla mina brev”.

För att ta itu med sin nedärvda inre vrede börjar Alex gräva i det förflutna. Alla spår pekar mot hans morfar, författaren Sven Stolpe (Bill Skarsgård), och sommaren 1932. Det var då Svens hustru Karin (Asta August) hade en otrohetsaffär med poeten Olof Lagercrantz (Gustav Lindh) vilket kom att kasta en mörk skugga över båda familjerna i generationer.

”Berättelsen hoppar mellan nutid, barndomsminnen och dramatisering av dåtidens 30-tal baserat på brev och dagboksanteckningar.”

”Bränn alla mina brev” är ett saftigt triangeldrama i kulturelit-miljö som kombinerar släktforskande detektivarbete med partiell kostymfilmsskrud. Berättelsen hoppar mellan nutid, barndomsminnen och dramatisering av dåtidens 30-tal baserat på brev och dagboksanteckningar. Konstruktionen är svårbemästrad men filmen klipper sig funktionsenligt fram och tillbaka, om än med vissa tecken på kamp om utrymmet.

Bill Skarsgård är en stor behållning som den unge Sven med sin högdragna framtoning och svartnande ögon. Som hans hustru gör Asta August en innerlig rolltolkning, framför allt skicklig på att kommunicera ordlöst när hennes inre slits mellan frihetslängtan, förälskelse och kvävande äktenskap.

Olof Lagercrantz är plattare, en försynt och ganska menlös sötnos i Gustav Lindhs skepnad. Gnistorna som slår mellan honom och Karin är ofta bara snäppet mer passionerade än en presskonferens med Folkhälsomyndigheten. Det gör det lite svårare att leva sig in i tragiken över att de båda aldrig får varandra på riktigt.

Just detta är annars en av berättelsens styrkor; sorgen i att inte våga ta steget och följa sitt hjärta. ”Bränn alla mina brev” är välformulerad svensk dramatik som borrar sig djupt in i en familjs öde och fläker ut en berörande kärlekshistoria med fint skådespeleri, vacker musik och förnämligt foto. Det förtjänar ett högt betyg, även om det ges med viss givmildhet.

Mats T OlssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.