Kultur

Så här tyckte våra recensenter om årets Augustböcker – från Axelsson till Smirnoff

augustpriset Artikeln publicerades
De nominerade till Augustpriset i klassen Årets skönlitterära bok. Överst från vänster Karin Smirnoff och  Sami Said. Nedre raden Björn Runeborg, Linnea Axelsson och Kenneth Hermele. (Ulf Eriksson saknas på bilden.)
Foto: Fredrik Persson/TT
De nominerade till Augustpriset i klassen Årets skönlitterära bok. Överst från vänster Karin Smirnoff och Sami Said. Nedre raden Björn Runeborg, Linnea Axelsson och Kenneth Hermele. (Ulf Eriksson saknas på bilden.)

Vi har recenserat alla de nominerade i klassen årets skönlitterära bok: ”Ædnan” av Linnea Axelsson, ”Skalornas förråd” av Ulf Eriksson, ”En shtletl i Stockholm” av Kenneth Hermele, ”Socialdemokratiska noveller” av Björn Runeborg, ”Människan är den vackraste staden” av Sami Said och ”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff.

Linnea Axelsson: ”Ædnan”

”Ædnan” är ett mäktigt lyriskt epos som på ett beundransvärt sätt ringar in ett sekels historiska konfrontationer mellan den samiska kulturen och det svenska majoritetssamhället, tycker Christian Swalander.

Ulf Eriksson: ”Skalornas förråd”

Ulf Erikssons författarskap utforskar ofta minnet, så även i nya diktsamlingen, vars skönhet man får vara bra hårdhudad för att kunna stå emot, enligt Stefan Eklund.

Kenneth Hermele: ”En shtletl i Stockholm”

”En shetl i Stockholm” är en lagom stram, exakt återhållen bok, som varken väjer för tragiken eller den lilla framgångssagan. Mycket läsvärd, skriver Jan Karlsson.

Björn Runeborg: ”Socialdemokratiska noveller”

Kata Dahlström, Olof Palme och Per Albin Hansson finns bland de litterära personerna i Björn Runeborgs novellsamling. Det är inte alls dumt, fiktion mot en friktion och faktabotten, skriver Jan Karlsson.

Sami Said.
Sami Said.

Sami Said: ”Människan är den vackraste staden”

En drömlik odyssé. Naima Chahboun önskar att Sami Said hade låtit språket vinna över intrigen i sin nya roman.

Karin Smirnoff: Jag for ner till bror

Karin Smirnoffs debutroman är grym, vild och vacker, ett antikt drama om hemligheter och lögner i ett litet svenskt nutidssamhälle, skriver Maria Store.