Annons

Ryuichi Sakamoto har avlidit

Den japanske pianisten och kompositören Ryuichi Sakamoto har avlidit, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Musik • Publicerad 2 april 2023
Kompositören Ryuichi Sakamoto, här på en bild från 2017.
Kompositören Ryuichi Sakamoto, här på en bild från 2017.Foto: Domenico Stinellis/AP/TT

Ryuichi Sakamoto, en gång medlem i syntgruppen Yellow Magic Orchestra, komponerade filmmusiken till "Merry christmas mr Lawrence" (1983) där han också spelade en av rollerna, tillsammans med David Bowie.

Tillsammans med David Byrne fick han en Oscar 1987 för musiken till Bernardo Bertoluccis film "Den siste kejsaren".

Annons

Sakamoto experimenterade mycket och blev inflytelserik inom den elektroniska musiken och även musik till datorspel. Genom åren samarbetade han med en lång rad artister, som Brian Eno, Kraftwerk, Youssou N'Dour och Iggy Pop.

Bach och Beatles

Han engagerade sig även inom miljörörelsen och var aktiv i motståndet mot kärnkraft efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011.

Sakamoto föddes i Tokyo 1952 och växte upp i ett hem präglat av konst och kultur. Redan vid ung ålder upptäckte han pianot och som tonåring ska han enligt egen utsago ha fascinerats lika mycket av Bach, Haydn och Debussy som av Beatles och Rollings Stones.

2014 drabbade Sakamoto av strupcancer som han tillfrisknade ifrån, vilket skildrades i dokumentären "Coda" från 2017. I början av 2021 visade det sig att han fått även tjocktarmscancer.

De allvarliga sjukdomarna till trots fortsatte Sakamoto med sitt komponerande. Bland de mer uppmärksammade verken på senare år märks bland annat musiken till storfilmen "The Revenant" från 2015 och albumet "12", som släpptes i januari i år.

Gav avskedskonsert

I december i fjol gav han en konsert, sänd på internet, avsedd som en avskedsföreställning.

Enligt ett uttalande från hans skivbolag avled Sakamoto den 28 mars och begravningen har redan ägt rum.

"Vi skulle vilja dela med oss av ett av Sakamotos favoritcitat: 'Ars longa, vita brevis'.

Översatt från latin till svenska betyder det "Konsten är lång, livet är kort".

Ryuichi Sakamoto blev 71 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons