Annons

Ryssland portas från Alma-priset

Kultur • Publicerad 6 mars 2023
Ryssland portas från årets Alma-pris med anledning av kriget i Ukraina. I fjol vann den svenska bilderbokskonstnären Eva Lindström. Arkivbild.
Ryssland portas från årets Alma-pris med anledning av kriget i Ukraina. I fjol vann den svenska bilderbokskonstnären Eva Lindström. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Ryssland portas från årets Alma-pris med anledning av kriget i Ukraina, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Beslutet fattades efter en rekommendation från regeringen, som instiftade priset efter Astrid Lindgrens död. Därmed fick inga ryska nomineringsinstanser lämna förslag på pristagare.

Annons

– Statliga myndigheter ska vara strikta när det gäller projekt som involverar ryska aktörer som har koppling till ryska staten, säger Lotta Brilioth Björnstad, enhetschef för Alma på Statens kulturråd, till radion.

Däremot fanns inget hinder för nomineringsinstanser i andra länder att nominera ryska författare, men ingen nominerades.

I fjol var 17 av de nominerade författarna och organisationerna från Ryssland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons