Annons

Rowling: Aldrig meningen att uppröra någon

Under de senaste två åren har Harry Potter-författaren JK Rowling befunnit sig i hetluften efter kommentarer som uppfattats som transfobiska. Nu försvarar hon sig och säger att fansen "djupt missförstått hennes synvinkel".
Nöje • Publicerad 15 februari 2023
JK Rowling känner sig missförstådd av fansen. Arkivbild.
JK Rowling känner sig missförstådd av fansen. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP

I podden "The witch trials of JK Rowling", som har premiär den 21 februari, säger Rowling att hon fascinerats av alla fans som de senaste åren på sociala medier hävdat att hon förstört sitt eftermäle.

– "Åh, du kunde ha varit älskad för alltid, men du valde att säga det där." Och jag tänker: "Du kunde inte ha missförstått mig mer”.

Annons

– Jag hade aldrig för avsikt att göra någon upprörd. Men jag var inte obekväm med att kliva av min piedestal, säger Rowling i en trailern för podcasten, som refereras av Variety.

Det var i juni 2020 som stormen kring Rowling tog fart när hon på Twitter raljerade mot en artikel som använde formuleringen "människor som menstruerar" i stället för "kvinnor".

Ilskan fick ytterligare bränsle när hon utvecklade sina åsikter om biologiskt kön i ett långt blogginlägg, vilket ledde till att hon både hatades och mordhotades i sociala medier.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons