Annons

Romersk mosaik hittad vid brittisk kyrka

Arkeologi • Publicerad 13 juli 2022
Romersk mosaik har hittats i en kyrka på brittiska landsbygden. Nu tror forskarna att platsen kan ha varit av religiös betydelse under den romerska ockupationen. På bilden syns annan romersk mosaik som upptäcktes i Israel 2009. Arkivbild.
Romersk mosaik har hittats i en kyrka på brittiska landsbygden. Nu tror forskarna att platsen kan ha varit av religiös betydelse under den romerska ockupationen. På bilden syns annan romersk mosaik som upptäcktes i Israel 2009. Arkivbild.Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Arkeologer har grävt fram romersk mosaik i kyrkan Hinton Saint Mary i regionen Dorset på den brittiska landsbygden.

Mosaiken hittades under en ny omgång utgrävningar i området, på uppdrag av British Museum, skriver Artnews.

Annons

1963 upptäckte en brittisk smed ett stort mosaikgolv med ett orört porträtt av Jesus och till alldeles nyligen har den ansetts vara unik. Både det fyndet och det nya har daterats till 300-talet, under den sena romerska ockupationen, och ska ha tillverkats i Durnovaria, i det som nu är staden Dorchester.

Arkeologer har nu också grävt fram tusentals vardagsföremål som smycken och mynt på platsen.

Utgrävningarna sätter platsen i ett nytt ljus. Tidigare trodde forskarna att platsen var en bondgård eller villa, nu är en teori att platsen hade ett religiöst syfte, till exempel ett kloster eller en helgedom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons