Kultur

Rödluva möter varg på nytt och kul sätt

bokrecension Artikeln publicerades

”Sagan” är en originell och intertextuell bilderbok om en kaxig rödluvas bravader i den mörka skogen.

Sagan

Bilderbok

Text och bild: Sanna Borell

Förlag: Opal

”Här börjar sagan. Det där är flickan. Hon är huvudperson. Nu går hon ut i världen.

Långt, långt ut i skogen.”

Så inleds Sanna Borells nya bilderbok. På bilduppslaget ser vi en kavat liten rödluva, dock utan luva, men med nätt röd klänning och röda stövlar. Genast stöter hon på ett problem. En stor grå varg såklart. Flickan besegrar vargen, med rep: ”Ha! Det löste sig!”, detta på bokens vänstra sida. Men på nästa bild: ”Ånej, det gjorde det inte alls! Det blev visst bara värre. Och så var sagan slut.”

Ruskig saga detta, på bilden sliter sig vargen och visar sina vassa tänder. Men nähä, katt och råtta-leken fortsätter. Flickan klättrar upp i ett träd. Vargen efter med en såg i tassen!

Bilderna är enkla och stiliserade, härliga bilduttryck i en kubistisk naivism.

Boken är rolig och hemsk. Paralleller till både ”Alice i underlandet” och ”Rödluvan och vargen” spelar fint med i denna moderna bilderbokssaga. Och i motsats till i folksagan finns det här ett alldeles oväntat slut!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.