"Robinson" tillbaka – på svensk mark

Nästa säsong av "Robinson" spelas in på svensk mark, närmare bestämt i Haparanda skärgård, bekräftar TV4.
Det blir första gången "Robinson" spelas in i Sverige.
Tv • Publicerad 13 juni 2020
"Robinsons" programledare Anders Öfvergård. Nästa säsong av programmet spelas in i Sverige.
"Robinsons" programledare Anders Öfvergård. Nästa säsong av programmet spelas in i Sverige.Foto: Linus Nilsson/TV4-C More

Vildmarksrealityn "Robinson" spelas vanligtvis in på paradisöar med vita sandstränder, kokospalmer och en tryckande hetta – men på grund av reserestriktionerna i coronapandemins fotspår blir spelplatsen för årets version av programmet förlagd till det betydligt kyligare klimatet i Norrbottens skärgård, enligt ett pressmeddelande från TV4.

Programledaren Anders Öfvergård säger att han ser fram emot en speciell säsong av serien med tuffa utmaningar i form av karga skärgårdsöar och mörka hav.

"Att överleva och tävla i den krävande norrländska ödemarken är väldigt påfrestande. Jag ser verkligen fram emot en unik och spännande säsong med många överraskningar, tävlingsmoment, vänskapsrelationer och det sociala spelet", säger han i pressmeddelandet.

"Fått tänka nytt"

Teamet bakom programmet har fått tänka i nya banor, säger Gustav Carlsson, exekutiv producent på TV4.

– Att vi nu placerar "Robinson" i Sveriges nordligaste skärgård känns helt rätt och det kommer ge deltagarna helt nya utmaningar. Det kommer bli en unik upplevelse att för första gången se Robinson på hemmaplan, säger han.

Premiär våren 2021

Dagens besked från TV4 kommer efter att det en tid florerat rykten i svenska medier kring eventuella inspelningsplatser i såväl Norrbotten som Stockholms skärgård, vilket man från TV4:s sida tidigare varken har velat bekräfta eller dementera.

Serien visades för första gången 1997 med titeln "Expedition Robinson". Den nya säsongen av "Robinson" har premiär våren 2021.

Fakta: "Expedition Robinson" och "Robinson"

"Expedition Robinson" eller "Robinson" är en svensk dokusåpa som har sänts i omgångar åren 1997–2004 i SVT, 2004–2005 i TV3 samt 2009–2012 samt 2018-2019 i TV4 och 2014-2015 i Sjuan.

Serien har tidigare spelats in i bland annat Malaysia, Filippinerna, Kambodja och Fiji.

Programledare sedan 2018 är Anders Öfvergård.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.