Kultur

Rimäventyr med både motgångar och glädje

bokrecension Artikeln publicerades

Vissa dagar är allting fel. ”Vått och torrt” är en bok om när en sådan dag förvandlas till raka motsatsen.

Vått och torrt

Bilderbok

Text: Eva Lindell

Bild: Cecilia Heikkilä

Förlag: Berghs

”Nu kunde ingenting bli värre. / Gården fylldes våg för våg. / Allt var bara vatten, / ett hav så långt jag såg.” Orden är Eva Lindells och kommer från den nya bilderboken ”Vått och torrt”, en bok om en regnig dag, när tröjan trilskas, antalet marmeladmackor tycks vara färre än vanligt och stämningen förvärras av en arg mask.

Eva Lindell.
Eva Lindell.

Precis som i Lindells och Cecilia Heikkiläs föregångare, kalasboken ”Himmel och pannkaka”, står Mambrassen i centrum. Heikkiläs bilder fångar figurens tunga dag med vilda stormformer och känslosamma uttryck. Milda och murriga toner möts i såväl undervattensscener som landskap. Särskilt förtjust är jag i havsmötet med den nyvakna masken, paddelturen i spannen och rosorna som breder ut sig som kuddar.

Deras nya bok är både varm och underhållande, och understryker lekens och gemenskapens kraft.

Allting är nämligen inte bara besvärligt här. Rimsagans yviga fyrradingar låter en ny vän vänta på andra sidan havet. Och så fort Mambrassen kliver iland blir både raderna och bilderna ljusare.

Lindell och Heikkilä visar, med smidiga rörelser och fantasifulla scener, att motgångar kan vända. Deras nya bok är både varm och underhållande, och understryker lekens och gemenskapens kraft. Dessutom bjuder den på ett rimmat marmeladrecept som är lätt för små kockar att följa.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.