1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Relationsdrama om välpolerat par som tar hand om ensamkommande träffar rakt i hjärtat

PK-fasaden rämnar, verkligheten träder fram. Recensenten Agnes Brusk Jahn har sett den gripande ”Allt gott i världen”.
Lisa Lindgren och Benjamin Moliner
Foto: OLA KJELBYE

Vad är egentligen godhet? Finns det flera sorters godhet? Vilken sort räknas? Varför gör en goda gärningar – och spelar det någon roll?

I ”Allt gott i världen” möter vi paret Pernilla (Victoria Olmarker) och Joar (Rasmus Lindgren) i ett perfekt inrett hem. De är trevliga, Joar nästan outhärdligt positiv. Joar och Pernilla har tagit ett beslut: De ska ta in ett ensamkommande flyktingbarn. Som stöd har de sina goda vänner, paret Tanja (Lisa Lindgren) och Danne (Benjamin Moliner). Tanja och Danne är inte så välpolerade, men de är rediga. De var minsann bland de första på plats på stationen när flyktingströmmarna kom. De donerade kläder och delade ut mat och gjorde rätt för sig. De är duktigt goda. De tror inte på sina välpolerade vänners förmåga att hand om ett flyktingbarn, utan är övertygade om att de själva skulle klara det bättre.

quote
Ju längre pjäsen fortskrider desto mer framkommer fördomarna, kylan, som gömt sig bakom deras politiskt korrekta fasad.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Och frågorna ställs: Varför vill Joar och Pernilla ta hand om ett ensamkommande flyktingbarn? Är det för att rädda sin knackiga relation? För att kompensera för att de inte har barn själva? För att glömma ett gemensamt trauma? För pengarna? Anledningen visar sig oväsentlig när flyktingbarnet kommer och deras kärlek till honom blir villkorslös och hjärtskärande varm. Under tiden de har honom kommer mänskligheten tillbaka till dem. Pernilla vågar möta det gamla traumat, och Joars inövade optimism försvinner.

Med Tanja och Danne blir det istället tydligt att den rediga godheten lätt kan försummas, vilket sen bortförklaras med vackra ord.

Ju längre pjäsen fortskrider desto mer framkommer fördomarna, kylan, som gömt sig bakom deras politiskt korrekta fasad. Eller om deras godhet helt enkelt skrämts bort, när fördomarna alltmer gjort sig till känna i deras undermedvetna.

”Allt gott i världen” träffar rakt i hjärtat. Karaktärerna är skickligt gestaltade och dialogen rapp, rolig och smart. Manuset är gripande och mångbottnat. Se den.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.