Annons

Pseudonym med bland de nominerade: ”Ett vågspel”

För första gången i Debutantprisets historia finns en författare under pseudonym med bland årets nomineringar. Poeten Bella Batistini, som har skrivit ”Mata duvorna” heter egentligen något annat.
Debutantpriset • Publicerad 10 januari 2020

Hur kan vi vara säkra på att det är en debutant som gömmer sig bakom namnet?

– Det kan jag garantera att det är, säger förläggaren Carl Lindsten på It-lit, som även har pratat med Bella Batistini om nomineringen.

Annons

Hur är det att jobba med en författare som inte vill avslöja sitt riktiga namn?

– Det har varit lite svårare rent marknadsföringsmässigt på många sätt. Men samtidigt har det ju varit oerhört spännande och intressant att jobba med.

Författaren som står bakom Bella Batistini svarar på mejl vad anledningen till pseudonymen är.

– Dels tycker jag att det är intressant att röra sig bortom föreställningen om ett författarjag som går att följa kronologiskt, vilket litteraturvärlden ofta förväntar sig. Jag tror också att många människor bär många namn och benämningar bortom de juridiska där till exempel kön ofta framträder väldigt binärt. Jag tror också förväntan om ett juridiskt namn är väldigt specifikt för vissa delar av kulturvärlden, medan ingen skulle fråga till exempel Frank Ocean eller Imenella varför de inte använder sina så kallade riktiga namn, skriver hen bland annat i mejlet.

För juryn var det en annorlunda upplevelse att nominera en pseudonym till Debutantpriset.

– Att nominera en pseudonym är förstås ett vågspel och ganska nervöst. Vi har aldrig valt att göra det förut, även om det faktiskt har funnits starka titlar av pseudonymer. Men vi hoppades att personen skulle träda fram och nu verkar det ju också som om Bella Batistini kommer till Borås, säger Lena Kvist, Debutantprisjuryn ordförande.

Bella Batistini har meddelat via mejl till juryn att hen kommer att närvara vid Debutantprisgalan den 5 mars. Det är inte första gången som författaren har medverkat på scen. Bella Batistini framträdde senast på Bokmässan i Göteborg under förra året.

Pseudonymer

Är ett namn som används istället för personens registrerade namn, i syfte att dölja identiteten. Kända svenska författarpseodonymer är till exempel Lars Kepler, Arne Dahl och Bo Baldersson. De två förstnämnda har senare bekräftat sina identiteter.

En av världens idag mest kända pseudonymer är Elena Ferrante, som ligger bakom den hajpade romansviten Neapelkvartetten (2011-2014).

Elin Thornberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons