1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Prinsessor på överraskande äventyr

Farligheter och gemenskap. I sin nya bilderbok låter Per Gustavsson prinsessor från hela världen gå på ett överraskande äventyr. Jonna Fries har läst den.

När prinsessor går på äventyr

Bilderbok
Text och bild: Per Gustavsson
Förlag: Lilla Piratförlaget

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

När Per Gustavsson 2003 inledde sin prinsessboks-serie skakade det till i bokhyllorna. Den söta, hjälplösa flickan som väntade på en prins hade ersatts av en kaxig och handlingskraftig kronbärerska. Sedan dess har han hunnit göra åtta böcker om prinsessan.

I dagarna släpps den första boken, ”Så gör prinsessor”, i jubileumsutgåva, men också en ny prinsess-bok! ”När prinsessor går på äventyr” heter den alldeles pinfärska bilderboken, och i den samlas prinsessor från världens alla hörn. De är långa och korta, smala och runda, mörka och ljusa. En del har svärd, en del har glasögon. En del har byxor, andra volanger.

Dessa mycket olika flickor välkomnas med buller och bång på första uppslaget. Men vart ska de gå? En lika nyfiken som harig berättare iakttar dem på håll och redogör för sagans riktning med lika många beskrivningar som frågor.

Per Gustavsson.
Foto: STEFAN TELL

På de myllrande bilderna syns snart en skylt med texten DRAKENS HÅLA, och självklart är det dit de ska. Färden går över en flod, genom en snårig skog och vidare över ett stort hav. Med kollektiva krafter bär de varandra genom alla svårigheter, lyser upp mörkret med sina smycken och fixar segel av medhavda kläder.

quote
Enda gången som det kör ihop sig lite är när det visar sig att ingen har varmkorv med sig till maten.

Ingenting kan stoppa Gustavssons prinsessor. Enda gången som det kör ihop sig lite är när det visar sig att ingen har varmkorv med sig till maten. Tur då att dessa handlingskraftiga flickor vet hur man hittar kvällsmat i naturen.

Gustavssons bok är både humoristisk och lite lagom läskig. Sida för sida byggs spänningen upp i ett fint samarbete mellan den iakttagande berättarrösten och de livliga illustrationerna. Naturen fångas med både kraft och lekfullhet under såväl dag som kväll, och de många karaktärerna går igenom känslosamma resor som tar sig vitt skilda uttryck i finurliga detaljer. Att prinsessornas repliker helt och hållet ligger i pratbubblor är både en pigg kontrast till den övriga texten och ett underhållande sätt att fånga den yviga gemenskapen.

”När prinsessor går på äventyr” är en lekfull och spännande bok om mod, gemenskap och nyfikenhet. Och Gustavsson lyckas överraska med sina prinsessor och sin drake ända till sista sidan.

Namn: Per Gustavsson
Född: 1962, uppvuxen i Arvika
Bor: i Stockholm
Utbildning: Konstindustriskolan och Gustavus Primus målarskola
Bokdebut: Stoppa bollen, 1995
Böcker i urval: Skuggsidan, Maskrosdagen och Den stora smällen (text Mats Wänblad)
Utmärkelser: BMF-barnboksplaketten, Heffaklumpen och Elsa Beskow-plaketten