Annons

Pinocchio blir teater

Det är mycket Pinocchio just nu i Borås.
Och mer ska det bli i höst. Men då som teater.
BT kan redan nu presentera stadsteaterns nästa säsong.
Kultur • Publicerad 8 maj 2008

Och det blir rätt mycket som är nytt. Höstsäsongen drar igång på Regionteater västs scen. Ett lån, ett samarbete. Detta på grund av ombyggnaden i kulturhuset. I november blir det premiär på stora scenen, i en ny salong, ny färg, nya stolar – och Vildanden. Men först, Pinocchio. Premiär den 2 oktober.

Teaterchef Karin Veres:

Annons

– Det är en stor satnsing vi gör. Det är en skolföreställning och familjeföreställning. Dag Norgård regisserar och han tar fasta på det teatrala, vi vill berätta vad som döljer sig i den här gestalten.

I huvudrollen, som Pinocchio själv, ser vi Jesper Åvall (spelat i bla Märit och i Nancy Viktoria). Som Gepetto ser vi Jussi Larnö. Också Maria Havrell, som normalt håller till på just Regionteater väst, är med i ensemblen plus ett par praktikanter och några skolelever.

– Vi fick pengar från Sparbanksstiftelsen, 350.000 kronor. Och det innebär att det är gratis för alla skolelever.

Ny salong till hösten

På fredag spelas den sista föreställningen av Hello again. Sedan ska det bli andra bullar av i salongen. Det gamla och slitna ska ut, det nya och fräscha ska in. Och premiären på stora scenen sker den 11 oktober. Och det är Ibsens Vildanden som står på menyn. Och här återser vi några gamla bekantingar från hösten 2007, från Angels in America.

– Ja, Vildanden regisseras av Björn Melander. För scenografin svarar Jan Öqvist och skådespelaren Lars Erik Berenett återkommer. Och det är vi väldigt glada för.

Det kommer att bli en tidlös uppsättning av Vildanden, utlovar hon.

– De existentiella frågor som tas upp i Vildanden, det är mästerligt. Jag håller det nog som ett mästerverk av en mästare.

I december, när det lackar mot jul, ja då blir det En fröjdefull jul av Alan Ayckbourn. En komedi med allvarsamma undertoner. Thomas Müller regisserar.

– Den är en hejdlöst rolig komedi, med allvar. Och pjäsen leker med all vår hysteri kring julfirandet, våra förväntningar?

Annons

Nyskrivet

Karin Veres filosofi är att bygga på den befintliga ensemblen, och ta in goda regissörer utifrån. Plus några gäster. I julpjäsen återser vi bland annat Maria Havrell.

Under vårterminen 09 spelar man på lilla scenen igen.

Då med ett nyskrivet drama, Vem vakar över oss? av Dennis Magnusson – född i Bollebygd, minsann. Och för regin svarar Gunilla Johansson, bördig från Gällstad.

– Hon spelar just nu i Andra Avenyn, och också hon kommer från bygden. Och pjäsen har också anknytning till Borås. Så det här tycker jag är jättespännande.

Sedan blir det en favorit i repris på lilla scenen, nämligen Tryck stjärna, som spelades nyligen för fulla salonger.

Våren på stora scenen är inte färdigplanerad, mycket på grund av teaterbiennalen som ska hållas i Borås 2009.

Solen skiner, men plötsligt ser Karin Veres ut att längta till hösten, om än för ett kort ögonblick.

– Vi inbjuder till en ny salong, som blir ett lyft för teaterbesökaren. Och efter det står konstmuseet färdigt. Kulturhuset kommer att bli ett attraktivt ställe att komma till.

Spelåret 08/09

Pinocchio

premiär 2/10

Vildanden

premiär 11/10

En fröjdefull jul

premiär 6/12

Vem vakar över oss?

premiär 7/3

Tryck stjärna

våren 09.

Plus ännu inte spikat program/teaternbiennal

Krister Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons