Annons

Picassos ex Françoise Gilot död

Kultur • Publicerad 7 juni 2023
Françoise Gilot poserar framför några av sina verk under en utställning i Milano 1965. Gilot, som dock blev mer känd för sin relation med konstnären Pablo Picasso, dog i New York på tisdagen.
Françoise Gilot poserar framför några av sina verk under en utställning i Milano 1965. Gilot, som dock blev mer känd för sin relation med konstnären Pablo Picasso, dog i New York på tisdagen.Foto: AP/TT

Den franska konstnären Françoise Gilot, som levde med och senare lämnade Pablo Picasso, har avlidit i New York, 101 år gammal.

Gilot skapade konst i mer än ett halvt sekel men är trots sin digra och hyllade produktion mer känd för sin stormiga relation med den betydligt äldre och mer kände Picasso.

Annons

Hennes verk har ställts ut på många stora konstmuseum och 2021 såldes målningen “Paloma à la Guitare” från 1965 för 1,3 miljoner dollar, motsvarande drygt 14 miljoner svenska kronor, av auktionsfirman Sotheby's.

Françoise Gilot träffade Pablo Picasso 1943 när hon var 21 år gammal och han var drygt 40 år äldre. Paret fick två barn tillsammans, Claude och Paloma Picasso, under den stormiga relationen som varade i tio år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons