1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Phosphorescent är för bra för att misslyckas

Phosphorescent får upp farten och går från tungrodd till självlysande.

Phosphorescent

Konsert
Plats: Pustervik, Göteborg
Dag: Tisdag 16 oktober
Bäst: Den vansinnigt starka avslutningen
Sämst: Bekvämligheten i början

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det finns sketna tisdagar även i rockstjärnors liv och ett tag verkar det som om det här ska bli precis en sådan. Inledande ”New Birth in New England”, på skiva så poppig och lätt i steget, blir här en tungrodd historia utan bett. Tändningen verkar bandet lämnat kvar i turnébussen, och känslan består flera låtar in i konserten.

Men Phosphorescent är alldeles för bra för att misslyckas – och verkligheten kommer snabbt ikapp.

Matthew Houck, som den keps- och t-shirt-beklädda varelsen heter till vardags, är en av alla skäggiga män som tagit den amerikanska folkmusiken in i en ny era under 2000-talet. Från början som enslig singer-songwriter från Georgia med sprucken och jämrande röst, på senare tid en folkpopgigant som polerat de vassa kanterna och bäddat in sig själv i ett semielektroniskt landskap, förädlat på succéplattan Muchacho (2013).

Förväntningarna på uppföljaren C’est La Vie (släpptes förra veckan) har därför varit stora, och så småningom infriade. Ett steg tillbaka, till ett lugnare landskap, visade sig vara rätt väg fram. Houck är en av den nya americanans skickligaste låtskrivare. Han får allt att låta så enkelt, så lätt, så ledigt och samtidigt så innerligt.

Det är kanske därför det är lite svårt i början. Det skickliga bandet behöver liksom inte anstränga sig för att det ska låta lika bra som på skiva. Men en livekonsert kräver mer än perfektion, vilket Houck verkar påminnas om i krautiga ”Around the horn”, där spelglädjen tar över och kvällen äntligen börjar accelerera i takt med det svulstiga drivet.

Energin bibehålls i ett par äldre spår, men det är först i under den sista tredjedelen Houck på riktigt betalar tillbaka för att få spela i vad han kallar ”världens bästa konsertlokal”.

Nya diamanten ”These Rocks” är en Daniel Norgren-doftande mässa som avslutar det ordinarie setet med känsla. Gåshuden kommer i extranumren, först den ensliga ”Wolves” och sedan nya titelspåret ”C’est La Vie No.2”, båda framförda solo. Kvällens sakralaste ögonblick inträffar när Houck tänjer på stämbanden och ömsint börjar yla ett solo, flera meter från micken. Där och då är han lika självlysande som artistnamnet utlovar.

Efter det är det bara att plocka in bandet igen och ta segern i mål. För det går inte att göra annat med den majestätiska hymnen ”Song for Zula”, samt avslutande rökaren ”Ride On/Right On”.

Och vi får magi, på en sketen tisdag.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.