GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Petra Malm om "Robinson": Tårar och kärlek

Som ny programledare för "Robinson" kastas elitsoldaten Petra Malm in i en ovan miljö. De knappt åtta veckorna i Malaysia var mer omtumlande känslomässigt än hon hade förväntat sig.
Tv • Publicerad 23 september 2022
"Allt ställs på sin spets för många av deltagarna", säger Petra Malm, programledare för nya "Robinson".
"Allt ställs på sin spets för många av deltagarna", säger Petra Malm, programledare för nya "Robinson".Foto: Jessica Gow/TT
Deltagarna i säsongens "Robinson". Pressbild.
Deltagarna i säsongens "Robinson". Pressbild.Foto: Linus Bokehsius

Nya säsongen av "Robinson" blir den tjugoandra i ordningen. Det är den första för Petra Malm, som utlovar konflikter, starka personligheter och komplicerad gruppdynamik.

– Tittarna kommer att få se otroligt starka karaktärer. Naturligtvis har det varit relationer som inte har gått så bra.Vissa kommer inte överens men i slutändan är alla där för samma sak. De funderar över livet och existentiella frågor samtidigt som de lever på svältgränsen och måste prestera. Det blir mycket tårar och kärlek, säger hon.

Ny roll

Om det blir kärlek på riktigt mellan några av deltagarna vill den nya programledaren inte avslöja. Men det blir mycket dramatik överlag.

– När de är så utsatta och hungriga så rämnar fasaderna. Man kommer in på djupa saker ganska snabbt, du är ju helt utmärglad, trött och sover dåligt, så då orkar du inte förställa dig.

Hon är en av fyra elitsoldater som lotsar deltagarna genom utmaningar i "Elitstyrkans hemligheter". Ändå var rollen i "Robinson" som den som håller i alla trådar ny och ovan, säger Petra Malm.

– Jag har följt "Robinson" ända sedan det började och jag minns verkligen de första avsnitten 1997. Det är något helt annat att sitta i tv-soffan jämfört med att vara på plats. Jag hade nog nästan varit mer bekväm som deltagare än programledare.

TT: Varför tänker du så?

– Jag är van vid att vara självständig och klara mig själv i vilken miljö jag än är i. Nu åkte jag med produktionsbolaget som är extremt rutinerat och jag följde bara med. Där blir jag den här goda soldaten som bara rättar in mig i ledet och helt litar på deras expertis. Alla har ju sina roller och här var jag programledare, vilket var nytt för mig. Jag blev så väl omhändertagen att det nästan var lite irriterande ibland.

"Socialt geni"

Strax åker Petra Malm i väg för att spela in ännu en säsong av "Elitstyrkans hemligheter". Skillnaderna mellan de två programmen ligger i de fysiska utmaningarna.

– Inför "Elitstyrkans hemligheter" har deltagarna kunnat förbereda sig. Man har tränat stenhårt för att vara med och man vet att det är en grymt fysisk tävling. Till "Robinson" kan man komma och vara ett socialt geni och ändå komma långt. Det finns så mycket andra saker du kan vara duktig på, i "Elitstyrkan" behöver man vara vältränad. Det är två vitt skilda program.

TT: Har du själv någonsin varit nära att söka till "Robinson"?

– Nej. Jag har överlevt på det sättet i flera olika klimat, men jag hade inte velat bli filmad. Däremot kände jag att jag har mycket erfarenheter jag kunde hjälpa deltagarna med. Det är ju de som gör jobbet, jag är bara programledare. Det är de som är utsatta för svält och stormar, åska och hällregn. Men jag hade kompetensen att hjälpa dem och det tyckte jag var skönt.

Höstsäsongen av "Robinson" har premiär 9 oktober på TV4 och C More. Ännu en säsong med Anders Lundin som programledare sänds i vår.

Fakta: Petra Malm

Född 1977.

Bor i Umeå, född och uppvuxen i Kiruna.

Tidigare yrkesmilitär vid jägarregementet K3 och specialförbandet SOG. Har bland annat tjänstgjort i Afghanistan. Lämnade det militära 2018 när hon fick barn och jobbar i dag som föreläsare.

Aktuell som ny programledare för "Robinson" och i en kommande säsong av "Elitstyrkans hemligheter".

Fakta: Petra Malm

Andreas Haraldsson, 29 år, Halmstad.

Britten Nordström, 46 år gammal, Farsta Strand.

Greta Pierre, 23 år, Stockholm.

Helen Lindborg, 32 år, Stockholm.

Homayon Sytes, 22 år, Härnösand.

Julie Joanzon, 20 år, Vänersborg.

Kristofer Nystedt, 33 år, Stockholm.

Lars-Olov Johansson, 44 år, Luleå.

Linda Nehlstedt, 52 år, Sjöbo.

Markus Andersson, 24 år, Helsingborg.

Martin Larsson, 24 år, Täby.

Merdi Losokola, 21 år, Sollentuna.

Nathalie Johansson, 26 år, Västerås.

Pelle Lilja, 58 år, Enskede.

Pernilla Johansson, 32 år, Österlen.

Sofia Spendler, 31 år, Visby.

Ulf Ström, 65 år, Stockholm.

Valentino Demina, 31 år, Stockholm.

Gränslandet

Christina Nordback, 34 år, Stockholm.

Isabelle Resmark, 26 år, Ängelholm.

Sandra Cucarano, 25 år, Stockholm.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.