Annons

Personskildringen sänker den prisbelönta norska deckardebuten

Bjørk Isdahl lever en ständig mardröm i ”Den som fruktar snön”. Deckaren blev prisnominerad i Norge, men recensenten Inger Melin har några frågor kring huvudpersonen.
Recension • Publicerad 11 november 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Spänningsroman

Den som fruktar snön

Författare: H.S.Palladino

Översättning: Kalle Hedström Gustafsson

Förlag: Modernista

”Den som fruktar snön” är norska författaren H.S Palladinos spänningsdebut.
”Den som fruktar snön” är norska författaren H.S Palladinos spänningsdebut.Foto: Anna Julia Granberg

Det händer mycket i Bjørk Isdahls liv. Hon är terapeut och lider av mardrömmar där hon blir kedjad vid ett träd ute i snön. En av hennes förra klienter, Azora, tar kontakt med henne och säger sig veta vad mardrömmarna beror på, men dör/mördas sedan. Bjørk blir indragen och misstänkt.

Bjørk är lite svår att förstå som karaktär. Hon berättar i jagform men verkar inte ha någon personlig vardag. En hel del känns oförklarat. Hon blir räddad från döden men frågar inte hur förrän flera dagar efteråt. Hon gör inbrott, blir svårt misshandlad, dödar och hittar lik, men man får inte riktigt veta hur hon reagerar. Det kräver fantasi att engagera sig för någon som känns osynlig.

Annons

Annars är det ett bra upplägg. Varför minns Bjørk inte något av sin barndom? Det är kallt, vått och sunkigt när Bjørk söker upp missbrukare i Oslos mörkaste hörn. Och det är ju inget fel att stämningen är genomdeppig, utan minsta solstrimma till kontrast. Martin Beck verkar munter i jämförelse.

”Den som fruktar snön” av H.S. Palladino
”Den som fruktar snön” av H.S. Palladino
Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons