1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Personlig minnesresa till Wien

Poeten och översättaren Cecilia Hansson har en livslång relation till Wien, och som vuxen reser hon tillbaka för att minnas. Resultatet blir en självbiografisk skildring om kärlek och identitet. Kulturskribenten Sune Johannesson har läst ”Au pair”.
Cecilia Hansson är poet, översättare och journalist.
Foto: Markus Vallin

Wien är en kärleksrelation för Cecilia Hansson. Det är först en tågluff som tar den unga Cecilia Hansson till den historiska kulturstaden, två år senare, 1993, återvänder hon som 19-åring för att arbeta som au pair och studera tyska.

2018 reser hon tillbaka för att skriva om och bearbeta sina minnen. Resultatet är den självbiografiska boken ”Au pair”, en luftig tids- och tankeresa om kärlek, drömmar, litteratur och hur vi formas till den människa vi blir. Cecilia Hansson skriver: ”Att bli den jag är, så stark den längtan.”

Berättelsen rör sig mellan då- och nutid med flera stopp på viktiga hållplatser mellan dessa punkter. Även om vi främst befinner oss i det tidiga 90-talets Wien får vi också möta dagens Cecilia Hansson, poet, journalist och översättare, nu med partner och barn. Hennes dragning till Wiens kulturvärldar har förblivit stark livet igenom, och så nyligen som 2017 utkom hon med en intervjubok med författare och konstnärer från Österrike, Ungern och Rumänien.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det viktigaste minnesuppdraget i ”Au pair” är att närma sig bilden av den drygt tio år äldre tyskaläraren som fler än unga Cecilia Hansson föll för under studietiden. Walter, som är hans namn, bodde för sig själv och trivdes bäst på jazzklubben Smiles Miles. Vad gör han idag, minns han henne och med vilka ögon kommer Cecilia Hansson att se på honom?

Boken är mestadels författad i korta stycken, som ett möte mellan dikt och prosa. Vid ett tillfälle nämns hur den österrikiske filmregissören Michael Haneke ser fragmentet som en metod att närma sig verkligheten. ”Det är bara genom fragment man kan visa sanningen”, citeras han och det känns som Cecilia Hansson har hittat inspiration här.

Historierna kring Walter, och en del andra män, har dock svårt att engagera mig. Desto mer engageras jag av au pair-jobbet och de olika familjernas syn på sina barn. Liksom av skildringen om den svåra konsten att bli huvudperson i sitt eget liv. Och språket, ja detta underbara språk bär ”Au pair” långt.

Självbiografi

Cecilia Hansson
”Au pair”
( Natur & Kultur)

Läs mer

Mark

I DAG: Krock i Skene – två bilar har hamnat i dike

Förarna undkom utan skador

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Sommarkrönika

Och nu så vill jag sjunga att sommaren är min…

”Jag älskar Astrids sätt att förmedla hur sommaren kan uppfattas av alla sinnen.”

Borås

Västsverige: Flera gripna efter rånvåg i helgen

17 fall av personrån anmäldes under helgen i Göteborg. Nu har polisen gripit fyra personer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer