Annons

Perry Mason tillbaka: Rättvisa är en illusion

I det tidiga 30-talets Los Angeles kämpar den före detta detektiven Perry Mason för att skipa rättvisa. I den nya säsongen av HBO-serien är han nära att kapitulera inför den dystra verkligheten.
Tv • Publicerad 5 mars 2023
Matthew Rhys återvänder som advokaten Perry Mason på HBO Max. Arkivbild.
Matthew Rhys återvänder som advokaten Perry Mason på HBO Max. Arkivbild.Foto: Willy Sanjuan/AP/TT
Matthew Rhys uppskattar komplexiteten i Perry Mason. "Han är en man med många brister", säger han. Pressbild.
Matthew Rhys uppskattar komplexiteten i Perry Mason. "Han är en man med många brister", säger han. Pressbild.Foto: HBO Max

– Han tvingas mer och mer inse att rättvisan är en illusion, att utgången beror på vilken hudfärg du har och hur mycket pengar du äger, säger huvudrollsinnehavaren Matthew Rhys till TT.

– Det skrämmande är att om Perry hamnade i dagens samhälle skulle han bli oerhört deprimerad – "va, har ingenting förändrats?".

Annons

"Perry Mason" var från början en serie romaner av Erle Stanley Gardner som handlade om den framgångsrike försvarsadvokaten Perry Mason. På 50-talet blev den en tv-serie med Raymond Burr, en serie som i olika omgångar gjordes i fler än 270 avsnitt. För ett par år sedan kom sedan denna nytolkning, där Perry är en nersupen och desillusionerad privatdetektiv som av omständigheterna styrs till att bli advokat.

Åtalade för mord

I säsong två är han företagsadvokat och vill inte jobba med brottsfall, men när han blir tillfrågad om att försvara två unga latinamerikaner som är åtalade för mord väcks hans intresse.

– Han kan helt enkelt inte låta bli att ta fallet, säger Matthew Rhys.

– Han ser hur en stor orättvisa är på väg att begås, och han måste göra någonting. För Perry handlar det om rätt eller fel, om ljust eller mörkt. Det är detta som driver honom, samtidigt som han mer och mer ser hur korrumperat hela rättvisesystemet är. Förra säsongen slutade med en aning positivism, nu tvivlar han djupt på sig själv. Han är en man med många brister, och det är detta som gör honom så intressant att spela.

Rhys menar att Mason har en inneboende tro att på att det goda kommer att vinna.

– Men han inser att detta är en fasad. Trots det bestämmer han sig för att göra någonting åt det, även om det var nära att han vände ryggen åt det. Allt är så korrumperat.

"Har mörk humor"

Även om det är en mörk och stundtals brutal historia finns det då och då humor i den.

– Ja, Perry har en mörk humor. Han behöver det för att stå ut.

Från början var det tänkt att denna nya version av Perry Mason skulle bli en långfilm med Robert Downey Jr i huvudrollen. Så blev det inte, men Downey är nu en av seriens exekutiva producenter och hans hustru Susan är producent.

– Vi kan inte säga något om en eventuell tredje säsong ännu, det beror på hur den här tas emot. Men vi har en lång rad idéer om vart vi skulle kunna ta Perry härnäst, säger Susan Downey.

Namn: Matthew Rhys

Ålder: 48 år.

Familj: Hustrun Keri Russell, ett barn.

Bor: I Los Angeles.

Tidigare filmer/tv-serier: "En försvunnen värld", "Girls", "The Americans" (Emmy-belönad för den rollen), "Cocaine bear".

Aktuell: I titelrollen i "Perry Mason säsong 2" som strömmas av HBO Max från 7/3.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons