Kultur

”Pärlfiskaren” är ett spännande och fantasifullt äventyr

Bokrecension Artikeln publicerades
Karin Erlandsson.
Foto: Juha Törmäla
Karin Erlandsson.

Karin Erlandssons bok är en av fyra i fantasyserien Legenden om ögonstenen. Recensenten Peter Grönborg sveps med i äventyret.

Pärlfiskaren

Författare: Karin Erlandsson

Förlag: Bonnier Carlsen

Varje pärlfiskares dröm är att hitta ögonstenen. Men begäret efter berömmelse och rikedom kan vara utarmande. En ung tjej inser faran i tid.

Det finns en psykologisk dubbelhet i att längta. Begäret efter någonting annat gör det svårt att uppskatta nuet, världen som den är. På samma gång kan begäret bli en drivkraft som ger livet en mening.

Mellan dessa poler rör sig huvudpersonen i Karin Erlandsson (f. 1978) ”Pärlfiskaren”. Det är en stiliserad saga som utspelar sig i en vacker, tidlös värld.

Unga Miranda dyker efter pärlor, vilka varierar i färg, storlek och värde. Drömmen är att hitta ”ögonstenen”, en bedrift som förväntas ge berömmelse och ekonomiskt oberoende. Många har dock gått under i en sådan strävan.

Relationen till och engagemanget för en liten flicka gör dock att Miranda omvärderar det mesta. ”Pärlfiskaren” är en spännande och fantasifull äventyrsberättelse, men det sätt varpå den gestaltar en mognadsprocess fängslar än mer.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.