unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Oscar Zia: ”Jag hade kunnat spela hela dagen”

Han slog igenom i Melodifestivalen men har på senare tid mest hörts pratandes i radio. Oscar Zia beskriver sig som en ombytlig artist som gör vad som faller honom in, men som alltid låter texterna bottna i honom själv.

En aningen speedad artist möter upp vid soffgruppen på Borås Kongresshus. Oscar Zia gör sitt första besök i Borås, och är första artisten att spela in sin Sommartorsdagskonsert. Dessutom är det för Oscar Zia säsongens första spelning för publik och enligt ryktet skrek han rakt ut när han fick höra att den lilla publiken på omkring 40 personer skulle finnas på plats.

– Det här var jätteroligt verkligen, jag hade kunnat spela kanske hela dagen. Och det var roligt att äntligen få spela med mitt band, säger han när vi slagit oss ner.

Hur skulle du beskriva den här våren?

– Extremt omtumlande och... det har ju varit en omställning. Det är ju skittråkigt att inte kunna jobba med det jag älskar. Men jag har kämpat på och skrivit ny musik, men kanske mest chillat, säger han.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Under våren har han också, förutom att chilla, gjort en 24 timmars livestream på Youtube.

Oscar Zia gör sitt första besök i Borås i samband med Sommartorsdagsinspelningarna.
Oscar Zia gör sitt första besök i Borås i samband med Sommartorsdagsinspelningarna.
Foto: Anton Hedberg

Fick folk titta när du sov också?

– Nja, alltså tja, jag kanske pausade lite. För jag tänkte att folk kanske tyckte att det skulle vara obehagligt att se mig sova, jag vet inte vad jag gör i sömnen. Men det var väldigt roliga 24 timmar och det var väldigt fint att möta publiken i deras sårbara stunder på något sätt. Det var liksom mitt i natten men det var ändå massor med folk som kollade då och alla var hemma och mös. Jag gjorde det i syfte att vi skulle kunna samlas på något sätt, och det känner jag att vi lyckades jättefint med.

Oscar Zias karriär är inte helt lätt att paketera. Han började sin musikkarriär i X-factor, deltog i Melodifestivalen 2013, men allra bäst gick det i samma program tre år senare med låten ”Human”, som kom tvåa i tävlingen. Sedan försvann han från tävlingen, och har framförallt hörts i P3 med bland andra Emma Knyckare. 2018 släppte han ep:n ”Din” med bara svenska låtar.

– Jag tror att jag tog ett litet kliv tillbaka. För jag var med i såna där skitstora sammanhang som Melodifestivalen och det var en hel jävla karusell och jag blev helt galen i huvudet. Så jag satte mig i studion, skrev och då fick jag ihop den här svenska ep:n. Sen har jag blivit lite ”hooked” på att skriva på svenska. Men vem vet, jag kanske blir med i Melodifestivalen igen. Jag bara kör. Just nu är det toppen.

Oscar Zia gör sin första spelning för publik sedan corona-pandemin tog sitt grepp om Sverige.
Oscar Zia gör sin första spelning för publik sedan corona-pandemin tog sitt grepp om Sverige.
Foto: Anton Hedberg

Vad var roligast med den här spelningen?

– Jag älskar mina fyra sista låtar som jag brukar köra när det är så här maxat. Gabbe och Teo som jag spelar med är såna jäkla genier som bara kör på. Men det var kul att köra ”Human”. Det var lite extramaterial för Borås kan man säga, jag brukar inte köra den. Men jag tycker att den passar så bra nu, eller, den har fått ett nytt sammanhang, men sen passar den alltid så jävla bra vilket är så himla sorgligt. Människan verkar inte förstå hur man ska behandla varandra liksom. Men jag är glad att jag har den låten.

Vad var din röda tråd i spelningen? Jag vill säga att den var väldigt personlig.

– Är det positivt eller negativt?

Positivt, får jag väl säga då.

– Åh, tack så mycket! Jag skriver ju bara självbiografiskt, jag tycker att musik är till för att man ska kunna skapa sin egen uppfattning om den och kunna applicera den på vad man vill, typ. Men jag gillar att dela med mig av mina tankar i musiken.

Oscar Zia.
Oscar Zia.
Foto: Anton Hedberg

Fakta

Oscar Zia

Vem: Popartist från Holmeja i Skåne.
Bakgrund: Deltog i talangprogrammet X factor 2012 där han tog sig till en åttondeplats och året därefter syntes han för första gången i Melodifestivalen tillsammans med Behrang Miri. 2016 kom han tvåa i tävlingen med låten ”Human”. Åren därefter var det mer fokus på radio, som P3-talkshowen ”Zia med Nessvold iP3” 2017. Sedan 2018 har han endast släppt låtar på svenska, bland annat nyaste singeln ”Antidepp”.
Aktuell: Som årets fjärde Sommartorsdagsartist. Konserten visas på BT.se samt på storbildskärmar hos Pitchers i Borås klockan 21.00 på torsdagskvällen. Enbart ljud från konserten spelas på Grevens, Oliven och Townhouse.
Håll utkik i spelningen: Melodifestivaltvåan ”Human” spelas sällan på Oscar Zias konserter. I Borås gör han dock ett undantag.
Årets övriga Sommartorsdagsartister: 2/7 Sabina Ddumba (redan visad), 9/7 Anis Don Demina (redan visad) 16/7 Molly Hammar (redan visad) och 30/7 Movits!.