Annons

Opheim fastnade på Island: Som "The shining"

När en vulkan får ett utbrott i Netflix-serien "Katla" isoleras invånarna i den isländska småstaden.
Mitt under inspelningen tvingades skådespelaren Aliette Opheim att genomgå en liknande karantän.
Tv • Publicerad 9 juni 2021
Aliette Opheim spelar Gunhild i den första isländska Netflixserien "Katla". Pressbild.
Aliette Opheim spelar Gunhild i den första isländska Netflixserien "Katla". Pressbild.Foto: Lilja Jonsdottir
Aliette Opheim medverkar i Netflix första isländska originalserie. Arkivbild.
Aliette Opheim medverkar i Netflix första isländska originalserie. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Vulkanen Katla har fått ett utbrott som aldrig tycks ta slut, och den lilla staden Vik klassas som hälsofarligt område. Bara ett fåtal invånare vägrar släppa taget om den askdimmiga staden – och plötsligt börjar mystiska personer dyka upp från bergen. Psykologiskt drama möter science fiction i Netflix första isländska originalserie, "Katla".

Serien ställer frågor om existensen, liv och död, vad som är naturligt och övernaturligt. Svenska Aliette Opheim är ny i genren – men berättar att hon är väldigt intresserad av psykologi och vad människan egentligen är kapabel till.

Annons

– Den här rollen kom väldigt lägligt, sett till var jag själv befinner mig i livet, säger hon – och tillägger att det brukar bli så.

– Jag ser det som att roller har egna liv och egna viljor. På samma sätt som en historia hittar den mest lämpliga författaren, hittar en roll den mest lämpliga skådespelaren, eller en musikstrof den mest lämpliga kompositören. Det är som att jag får göra den här rollen för att jag ska fatta vissa grejer.

Liknar egna livet

Hon spelar två olika versioner av rollfiguren Gunhild – den yngre, öppna och levnadsglada, och den äldre som är märkt av livet. Den senare har en son, Björn (Valter Skarsgård), vars riktiga pappa aldrig har funnits med i bilden. Aliette Opheim konstaterar att Gunhilds resa är väldigt lik hennes egen mammas.

– När man blir äldre ser man på sina föräldrar på ett annat sätt, den grejen började hända mig i 30-årsåldern. Jag började förstå och göra kopplingar, säger Aliette Opheim och fortsätter:

– Jag är Björn, jag kom till på det sättet faktiskt, så min mamma har upplevt samma.

Tvingades ut på landet

Mitt under inspelningen drabbades världen av coronapandemin, och allting pausades. Av rädsla från produktionshåll för att Aliette Opheim inte skulle kunna återvända till Island om gränserna stängdes, tvingades hon stanna på ön i fyra månader.

I serien har byn Vik ett hotell – som egentligen är till för evakuering och bara bebos av en receptionist. Plötsligt befann sig Aliette Opheim själv på ett tomt hotell.

– Det var heldött, det var bara jag och en tjej i receptionen. Det var "The Shining"-mode, och jag kände att det här kommer inte att gå, berättar hon.

I stället förhandlade hon till sig en ödslig stuga på landsbygden och en bil för att besöka natur, gejsrar och vattenfall, och åkte runt som ensam turist i det nedstängda landet.

– Jag blev kompis med en bondkvinna som bodde lite längre bort, jag fick vara med när lammen kom och hjälpte till att förlösa dem. Det var väldigt intressant, på liv och död, säger hon och fortsätter.

Annons

– Det kanske är min romantiserade bild men jag tror att islänningar har mycket närmare till naturen och dess krafter, liv och död och allting sådant där. De är vana att se på existensen på ett annat sätt än vad vi är.

"Katla" har premiär på Netflix den 17 juni.

Fakta: "Katla"

"Katla" är Netflix första isländska originalserie. Den utspelas i en liten stad vid en vulkan som får ett utbrott. Plötsligt börjar oförklarliga saker ske, och mystiska personer dyker upp.

För regi står Baltasar Kormakur och i rollerna syns bland andra Gudrún Ýr Eyfjörd, Íris Tanja Flygenring, Aliette Opheim och Valter Skarsgård.

"Katla" har premiär den 17 juni.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons