Annons

Operasångaren Edith Thallaug-Benczy är död

Opera • Publicerad 8 juni 2020

Den norska mezzosopranen Edith Thallaug-Benczy, som var den första icke-svenska medborgaren att bli utsedd till hovsångare, har avlidit vid 90 års ålder efter en tids sjukdom, meddelar NTB.

Hon tillhörde den fasta ensemblen vid Kungliga Operan i Stockholm sedan 1964 och en av hennes främsta prestationer var titelrollen i Bizets "Carmen". Men hon hade en mångsidig karriär och har också varit skådespelare och deckarförfattare.

Annons

1976 blev hon utnämnd till hovsångare, en hederstitel som ges av det svenska kungahuset. Hon hade också engagemang vid Drottningsholms slottsteater, Oscarsteatern och Ulriksdals slottsteater i Stockholm.

Edith Thallaug-Benczy turnerade också världen över och uppträdde vid operahus från USA till Japan.

Hon mottog flera utmärkelser och priser, däribland den kungliga medaljen Litteris et Artibus 1983. Samma år tilldelades hon också den norska Riddare av Sankt Olavs orden för "utmärkande förtjänster för Norge och mänskligheten."

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons