1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Omarbetad pjäs saknar skärpa som roman

Nina Bouraouis tolfte bok på svenska, ”Gisslan”, är en förtätad berättelse om en besviken medelålders kvinnas uppror och underkastelse. Angeläget stoff, men stilistiskt framhafsat, anser recensenten Martin Lagerholm.
Foto: Mathias Grate

Gisslan

Roman
Författare: Nina Bouraoui
Förlag: Elisabeth Grate Bokförlag
Översättning: Maria Björkman

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Vad gäller franskspråkig samtidsprosa i svensk översättning utgör lilla familjeägda Elisabeth Grate Bokförlag en särskilt energisk aktör. Och en lyckosam sådan, inte minst genom de båda Nobelpristagarna J. M. G. Le Clézio och Patrick Modiano som hittills finns representerade med sju respektive tio titlar. Förlagets flitigast förekommande författare är emellertid produktiva fransk-algeriska Nina Bouraoui, vars nyutkomna roman ”Gisslan” innebär den tolfte utgivningen på Grate, i sedvanlig ordning översatt av Maria Björkman.

Det handlar här om berättarjaget Sylvie – nyskild tvåbarnsmamma i femtioårsåldern och fackligt ombud på ett lokalt gummiföretag – som liksom monologiskt beskriver sitt liv innan och efter titelns gisslansituationen, med själva incidenten som dramaturgisk hjärtpunkt däremellan. Sylvie berättar om sin barndom, sina föräldrar, om sitt gradvis självdöende och slutligen kraschade äktenskap, och om hur hon som duktig och lojal medarbetare på jobbet arbetsmässigt utnyttjats av sin lika ryggradslöse som själviske chef. Känsliga beslut rörande permitteringar och andra personalfrågor har han gärna låtit henne administrera.

I själva verket utgörs den avgörande händelsen av att Sylvie en sen kväll tränger sig in på chefens kontor, meddelar honom att hennes vassaste kökskniv ligger i handväskan, och förklarar sina känslor, sitt handlande och på vilket sätt hon anser honom vara skyldig till att ha missbrukat hennes förtroende. Chefen får outtalat här också klä skott för mannens generella maktposition över kvinnan och för ett sexuellt trauma som Sylvie burit på sedan tonåren och som hon i sin berättelse inte återger förrän mot slutet av boken. Efter flera timmar lämnar hon chefen på kontoret och beger sig hem. Vad har hon egentligen gjort sig skyldig till? Kan en eventuell tillvaro bakom galler rentav befria henne?

Det är lätt att sympatisera med Sylvie, och Bouraoui är ute i angelägna ärenden i denna historia om uppror och underkastelse, om makten, lagen och den könsmässigt orättfärdiga naturen. Ändå har jag svårt att helt ta till mig den här romanen. Att texten är en omskrivning av en teaterpjäs (monolog), som författaren skrev härom året, kan vara en av förklaringarna till att någonting skaver i gestaltningen. Det talspråkliga flödet av tankar, betraktelser och återberättade episoder kan med en habil regissör och dito skådespelare säkert resultera i ett dynamiskt och spännande stycke scenkonst. Men Sylvies på sina håll lite väl övertydliga, kanske rentav banala och påfallande ofta upprepande resonemang övertygar mindre i prosaform. Texten känns också framhafsad och hade berättartekniskt behövt anpassas än mer till den överförda stilarten, från scen till bok. Åter igen, jag uppskattar Bouraouis trängande tematik, hennes besjälning, men har desto svårare för själva hantverket, den språkliga utformningen.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Kultur

Åhaga klarar sig några månader till: ”Sen måste pengar in”

Åhaga sökte krisstöd hos Kulturrådet för en knapp miljon. Men de får bara drygt en tiondel av det sökta beloppet.