Kultur

Oemotståndlig vagabond-feelgood i "The peanut butter falcon"

Film Artikeln publicerades
Zack Gottsagen och Shia LaBeouf på rymmen i
Foto: Noble entertainment
Zack Gottsagen och Shia LaBeouf på rymmen i "The peanut butter falcon"

Två omaka rymlingar slår följe och knyter oväntade vänskapsband. ”The peanut butter falcon” är oemotståndlig vagabond-feelgood med en funktionsnedsättnings-dimension.

The peanut butter falcon

Dramakomedi

I rollerna: Shia LaBeouf, Zack Gottsagen m fl

Regi: Tyler Nilson & Michael Schwartz

Skådespelaren Shia LaBeouf (”Transformers”) har en osviklig förmåga att dela publiken i två läger. Många retar sig gruvligt på honom, andra uppskattar hans eminenta skådespelartalang och karisma. Alldeles oavsett har han ett rykte om sig att vara…speciell.

Roller i storproduktioner blandas med småskaliga independentfilmer och däremellan bisarra performance-tilltag. Som den gången han äntrade röda mattan i Cannes med en papperspåse över huvudet, eller när han stormade en Broadway-föreställning och hamnade i finkan. Eller konstprojektet som gick ut på att han skulle spendera en månad ensam i en stuga. I Finland.

Shia LaBeouf och Dakota Johnson faller för varandra i
Shia LaBeouf och Dakota Johnson faller för varandra i "The peanut butter falcon".

I överraskningssuccén ”The peanut butter falcon” är det trots detta en av hans medskådespelare som känns ännu mer speciell i sammanhanget: Zack Gottsagen, som har Downs syndrom och här långfilmsdebuterar i rollen som Zak. En ung kille som vantrivs på gruppboendet och rymmer för att förverkliga sin dröm om att bli professionell wrestlare. På vägen stöter han ihop med tjuvfiskaren Tyler (LaBeouf), även han på rymmen, och de slår följe genom North Carolinas avkrokar varpå oväntade vänskapsband knyts.

”Peanut butter falcon” är oemotståndlig vagabond-feelgood som gör en modern variant av ”Huckleberry Finns äventyr” och adderar en funktionsnedsättnings-dimension. Gottsagens ofiltrerade uttryck möter LaBeoufs skickligt nyanserade skådespeleri i en dynamik full av personlighet och äkthet. Deras samspel, förstärkt av flera fina aktörer i olika biroller, bär filmen även genom de partier som är förutsägbara och beräknande.

Regissörerna Tyler Nilson & Michael Schwartz trycker på alla de rätta känsloknapparna, men det känns aldrig exploaterande eller nedlåtande. Det vi får är ett ytterst trivsamt och roande litet annorlunda äventyr med stort hjärta, varken mer eller mindre. Kanske är 4:an i betyg aningen generös. Eller så är ”Peanut Butter Falcon” precis den sortens snabbverkande glädjepiller du mår extra bra av att svälja just nu.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.