1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Och än slank Kinnaman ner i diket

Passabelt raffel med Joel Kinnaman som hårdkokt informatör. Svenska kriminalromanen ”Tre sekunder” har blivit våldsam actionthriller i New York-miljö.
Joel Kinnaman är hårdkokt informatör i ”Tre sekunder”.
Foto: Liam Daniel
btbtbtbtbt

Tre sekunder

Thriller
I rollerna: Joel Kinnaman, Rosamund Pike med flera
Regi: Andrea Di Stefano

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Anders Roslund och Börge Hellströms svenska kriminalroman ”Tre sekunder” från 2009 har blivit brittiskproducerad actionthriller med handlingen förflyttad till dagens New York. Enda kvarvarande Sverige-kopplingarna är att vår hembakta Hollywoodstjärna Joel Kinnaman har huvudrollen. Och att en rollfigur heter ”Grens”.

Jämte kompetenta skådespelare som Rosamund Pike och Clive Owen spelar Kinnaman ”Pete Koslow”, en polsk-ättad tuffing med tveksam smak för tatueringar och en familj han älskar över allt annat. Efter sin senaste fängelsedom, ett resultat av att ha skyddat sin fru (Ana de Armas) med våld, erbjuds han straffrabatt mot att bli informatör åt FBI för att sätta dit stadens mäktigaste gangsterboss.

Så långt är grunden lagd för funktionell spänning, invirat i en tung blöt filt av bitter cynism som kan tyckas uppfriskande. Kinnaman gör en hedrande ansträngning för att agera naturligt hårdkokt i det klichétyngda sammanhanget, konstruerat av lånade bitar från hundratals likartade (och ofta betydligt bättre) verk.

Ganska snart börjar problemen hopa sig, både för Pete och själva filmen. När undercover-operationen havererar tvingas han tillbaka in i fängelse av såväl FBI som maffian med livet som insats. Här trasslar manuset in sig i alltmer komplicerade förvecklingar, som i kontrast mot de ruffigt autentiska miljöerna sticker ut som en civilsnut på ett rejvparty.

”Tre sekunder” känns som en hel tv-serie-säsong hopkokad till två timmars passabelt raffel. Intresset avtar i takt med den allt våldsammare röran av dubbelspel, svek, korruption, fängelsegäng och drönarstyrda fågelkadaver fyllda med knark. Och apropå flygfän så känns hela filmen lite som ”Mormors lilla kråka”. Å en slank den hit, å en slank den dit. Å en slank den ner i diket.

Läs mer

Nyheter

I NATT: Man var på väg hem från jobbet – blev knivrånad och av med sin moped

En man i 30-årsåldern ska ha blivit rånad på sin moped när han skulle åka från sitt arbete på Sjöbo sent på måndagskvällen.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Anmälan om allmänfarlig skadegörelse efter smäll på Sjöbo. Efterlyst inte hittad efter polisens sökinsats i Borås.

Nyheter

BORÅS: Bomb detonerade vid bil – polisen vädjar om tips

Skador vid lägenhet efter stora smällen: ”Behöver våra goda medborgares hjälp”.

Borås

Uppgifter: Efterlyst har anknytning till kriminellt gäng – stack från bil

Mannen är misstänkt för inblandning i skjutningarna tidigare under sommaren – upptäcktes av ledig polis.

Borås

Borås: Kvinna med rullator bestulen – polisen efterlyser tips

En äldre kvinna utsatt – polisen går ut med signalement.

Nyheter

Krogprofilen misshandlad – berättar själv om attacken efter fällande domen

"Det började med att jag bad dem att lämna ifrån sig en medhavd öl”