unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Nytt rekordår för litteraturdebutanter – ”Finns fler än fem bra böcker”

Drygt 120 debutböcker senare konstaterar Debutantprisjuryn att 2020 var ytterligare ett rekordår för litteraturdebutanterna.
– Det har kommit väldigt många bra böcker i år, säger jurymedlemmen Linnea Lindsköld.
Linnéa Lindsköld, jurymedlem för Debutantpriset och litteraturforskare på högskolan i Borås.
Linnéa Lindsköld, jurymedlem för Debutantpriset och litteraturforskare på högskolan i Borås.
Foto: Niclas Sennerteg

Två romaner, två diktsamlingar och en novellsamling. Så ser fördelningen ut bland årets Debutantprisnominerade böcker.

– Jag satt och tittade på dem precis när du ringde. För det första är de väldigt, väldigt olika, vilket så klart är jättekul. Det är fem fantastiska böcker, en jätterolig novellsamling som känns lite feelgood, två romaner, ”Antiken” är finstämd och vacker med ett triangeldrama i fokus, och ”Ya Leila” är en fartfylld roman om en student som försöker hitta sin plats i livet. Och så två otroligt starka diktsamlingar som båda handlar om någon typ av trauma. De här fem böckerna uppvisar en otrolig bredd, och det är väldigt roligt att få lyfta fram dem från det här litteraturåret, säger Linnéa Lindsköld, som är litteraturforskare vid Högskolan i Borås.

Hon har tillsammans med författarna och litteraturkritikerna Björn Kohlström och Aase Berg valt ut böckerna. Aase Berg trädde in i Debutantprisjuryn efter att Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist lämnade uppdraget förra året.

– Det har varit intensivt. För det är väldigt många böcker, men också väldigt kul eftersom jag för första gången på länge har total överblick över vad om händer i den nya litteraturen, berättar hon om sitt år i juryn.

Aase Berg, litteraturkritiker och författare.
Aase Berg, litteraturkritiker och författare.
Foto: Maja Suslin/TT

Vad vill du säga om valet av de fem nominerade?

– För mig räcker det inte med att böckerna är duktiga, välskrivna och skickliga. De måste ha en spets, något driv i sig som är utöver det vanliga. Och det tycker jag att alla de här böckerna har. Sen är det plågsamt att behöva utelämna så många, det finns ju fler än fem bra böcker.

Tillsammans är Borås Tidnings Debutantprisjury troligen de enda i Sverige som läst samtliga debutantböcker från året. 2020 erbjöd drygt 120 böcker, som precis som förra året innebär rekord.

Går det att se någon trend bland debutböckerna från året som gått?

– Jag skulle vilja säga att det har varit ett jämnt år, med många bra böcker. Det finns inget tydligt tema, vilket är väntat eftersom det alltid är så enormt många olika teman, men ett tema som ändå finns i helheten är att många av böckerna handlar om sex och våld. Det hör mycket ihop med vad många tv-serier handlar om idag. Jag har inte forskat något djupare på det, men ändå noterat det, säger Linnéa Lindsköld.

– Det finns en viss efterdyning till metoo, helt klart. Det är många böcker som förhåller sig till det på något sätt, även om det inte är aktivt uttalat. Jag kan se en reflekterande feminism i många böcker, säger Aase Berg.

En av 2020 års mest omtalade debutböcker var Lydia Sandgrens ”Samlade verk”, som belönades med Augustpriset i november förra året. Boken syns dock inte bland årets Debutantprisnominerade.

– Vi kan inte gå in och prata om enskilda skäl till varför en bok blivit nominerad före en annan, men det är väl bara att konstatera att det kommit ut väldigt många bra böcker i år, säger Linnéa Lindsköld.

Fakta

Vinnare av Borås Tidnings Debutantpris 2001–2019:

2001: Lotta Lotass – Kallkällan
2002: Maria Zennström – Katarinas sovjetiska upplevelser
2003: Daniel Sjölin – Oron bror
2004: Jonas Hassen Khemiri – Ett öga rött
2005: Ida Börjel – Sond
2006: Andrzej Tichy – Sex liter luft
2007: Martina Lowden – Allt
2008: Viktor Johansson – Kapslar
2009: Sara Mannheimer – Reglerna
2010: Johan Kling – Människor helt utan betydelse
2011: Helena Österlund – Ordet och Färgerna
2012: Tomas Bannerhed – Korparna
2013: Susanna Lundin – Hindenburg
2014: Anna Fock – Absolut noll
2015: Maxim Grigoriev – Städer
2016: Stina Stoor – Bli som folk
2017: Thom Lundberg – För vad sorg och smärta
2018: Agnes Lidbeck – Finna sig
2019: Wera von Essen – En debutants dagbok
2020: Marit Kapla – Osebol