GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nytt konsertprojekt: Klubb Undergrunden sessions ska stödja lokala musiker

Musiklivet har nästintill stannat av i hela världen. För att stödja lokala musiker startar Ulf Andersson på Klubb Undergrunden ett digitalt initiativ. Varje fredag i fem veckor kommer nyinspelade konserter med lokala artister släppas.
Musik • Publicerad 20 april 2020 • Uppdaterad 20 april 2020
Fem band från Borås med omnejd har spelat in korta konserter som kommer att släppas på Bt.se från och med fredag 24 april.
Fem band från Borås med omnejd har spelat in korta konserter som kommer att släppas på Bt.se från och med fredag 24 april.
Foto: Anton Hedberg

Precis som för många andra konsertarrangörer försvann alla bokningar i ett slag för Klubb Undergrundens Ulf Andersson. Snart var hela våren rensad.

– Allting föll ju, allt blev framflyttat och inställt och kaos, säger Ulf Andersson.

Precis som många andra konsertarrangörer började han istället titta på möjligheten att sända konserter digitalt, för att kunna erbjuda någon typ av kultur. I ett mejl till kommunen bad han om projektpengar för att kunna genomföra ett sådant projekt. Svaret var försiktigt positivt, om han hade en bra idé. Så Ulf Andersson satte sig genast och plockade ihop ett program, bokade upp ett antal band och lämnade in ett färdigt förslag till kommunen på en knapp timme.

Ulf Andersson arrangerar Klubb Undergrunden på Pumphuset i Borås.
Ulf Andersson arrangerar Klubb Undergrunden på Pumphuset i Borås.
Foto: Anton Hedberg

–  Och så blev det så att de tyckte att det var en bra idé, så gick de in och styrde upp det.

Projektet, som fått namnet ”Klubb Undergrunden Sessions”, spelades in under tolv timmar förra måndagen och består i en serie filmade konserter, framförda utan publik. Banden och artisterna som deltar i projektet har alla rötterna i Borås, representerar olika musikstilar och är alla aktuella på något sätt, antingen med nysläppt musik eller kommande skivor.

– Det är band som har spelat här tidigare, som jag tycker om och som jag tycker är bra. Det går ju till så, när man har en klubb så jobbar man med folk som är bra. Alla de banden har gjort en skiva nyss eller ska släppa en skiva och vill ut och spela, och det kan de ju inte nu. Så de ville vara med på det här, det var ganska lätt att rodda det.

Coronapandemin har lett till att allt fler satsat på digitala konsertupplevelser.

Tror du att den här pandemin kommer att förändra musiklivet i grunden?

– Det kan det göra. Överlag är det ju kaos i hela musiklivet och kulturlivet just nu. Det kommer säkert förändra på något sätt. Det är ju ingen som vet hur, men förhoppningsvis blir det till det bättre, att folk börjar uppskatta musik och kultur på ett annat sätt nu när det inte funnits något, säger Ulf Andersson.

De inspelade konserterna, samt efterföljande intervjuer med alla banden, kommer att släppas en och en under fem fredagar på bt.se med start den 24 april. Först ut är The Bongo club.

Hur var det att spela för en tom lokal?

– Det var lite märkligt! Men det kändes som att det tog typ en låt och sen så är man inne i sin egen värld och glömmer bort att det inte var någon publik där. Så tycker jag att det är annars också, säger Jesper Jansson, sångare i bandet.

Projektet är ett samarbete mellan Klubb Undergrunden, Borås Stad, Borås Tidning och Mimbild. Samtliga spelningar kommer även att strömmas på storbildsskärmar på krogarna Pitchers, Cheers och Biljard & Bar i Borås under samtliga fredagskvällar.

Klubb Undergrunden Sessions

24 april: The Bongo club.

Medlemmarna gick i samma klass på Bäckäng och har spelat ihop sedan dess. Har spelat live omkring 400 gånger i 20 länder. Är nyligen aktuella med singeln ”Talk of the town”. Bjuder även på två helt nya låtar under inspelningen.

1 maj: Johanna Lillvik

Artisten och låtskrivaren släppte sin debut-ep 2017. Hon är snart aktuell med en bluesskiva, men bjuder i det här projektet på sin egen musik. Framför fyra tidigare osläppta låtar, varav en aldrig har spelats i Sverige tidigare.

8 maj: Lavette

Kan vara Borås nyaste band. Startade vid årsskiftet 2018 och släppte sitt debutalbum ”In the soup” i november 2019. Kännetecknas av starka influenser från 60-talets surfrock. Framför fem låtar från senaste albumet.

15 maj: Tomma intet

Bandet har ett odefinierbart antal medlemmar och beskriver sin genre som ”distat tarmvred” med stämsång. Startade 2016, släppte sitt första album för två år sedan och släpper ny singel den 15 maj. Framför tre helt nya låtar.

22 maj: Leach

Thrash-trion i Leach har spelat ihop sedan 2003 när de lärde sig spela och skapa musik på fritidsgården. Har hunnit släppa en ep och två album, varav det senaste kom 2017. De framför låtar framförallt från det senaste albumet.

.

Samtliga konserter släpps klockan 21.00.

Elin Thornberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer