GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya utställningen i Borås – skildrar hemarbetet under pandemin: ”Historisk vändpunkt”

Människors olika sätt att jobba hemifrån under pandemin står i fokus i Borås konstmuseums nya utställning. Daniel Nilsson, årets Lars Tunbjörkpristagare, har fotograferat alla kreativa lösningar. 19 november är det dags för vernissage.
Konst • Publicerad 17 november 2022 • Uppdaterad 18 november 2022

I en av konsthallarna på Borås Konstmuseum finns ett tiotal bilder tagna från människors hemmakontor. En kvinna sitter på en yogaboll, en man sitter inne i sitt barns rum fyllt av dockor, och någon har använt sina katters klösträd som skrivbord.

Under början av coronapandemin, mars 2020, bestämde sig Malmöfotografen Daniel Nilsson för att dokumentära de olika hemarbetssätten som fanns.

– Jag fick idén när jag såg min granne Erik som satt och knappade på tangenterna i källarförrådet.

Daniel Nilsson tilldelas årets Lars Tunbjörkpris för sitt arbete med hemmajobbare.
Daniel Nilsson tilldelas årets Lars Tunbjörkpris för sitt arbete med hemmajobbare.Foto: Lars-Åke Green

I över ett års tid cyklade Nilsson hem till kompisar och grannar, samt gjorde resor till Stockholm, Göteborg och Kalmar för att skildra hur människors hemmajobb såg ut under coronapandemin.

– Det är svårt att titta på bilderna nu och tänka – oj gick vi igenom detta? Det känns så avlägset. Istället för att enbart se tiden som negativ kan man också känna, gud vad kreativa vi var! Vi skapade våra egna kontor med små medel.

Vad var det allra svåraste i arbetet med bilderna?

– Det var att man inte fick träffa folk. Man var hemma hos någon i tio minuter och skulle ta en bild på distans. Vanligtvis vill man ju lära känna någon så mycket som möjligt.

Några av hemmajobbarna har fastnat extra hårt i hans minne. Daniel Nilsson går mot en av bilderna och pekar på en kille som står i en källare som gjorts om till ett kontor med skrivbord, dator och en ljudinspelare. Bakom honom har han bunkrat upp med mat på ett hyllplan. Hantlar och skivstång finns för att kunna utföra bänkpress, intill skrivbordet.

– Han hade aldrig använt de här vikterna innan han gjorde om sin källare till ett hemmakontor. Men så började han med att lyfta vikter varje morgon så han kände sig extra stark inför arbetsdagen, haha!

Bilden på grannen Erik var starten till en mängd olika bilder på hemmajobbare från hela landet.
Bilden på grannen Erik var starten till en mängd olika bilder på hemmajobbare från hela landet.Foto: Lars-Åke Green

I augusti 2021 släppte Daniel Nilsson bok med bilderna på de olika hemmajobbarna.

– Jag tror att vi kommer se tillbaka på pandemin om tio år och tänka att det blev en historisk vändpunkt. Det har absolut ändrat vårt arbetssätt bara genom att vi nu kan pendla mindre och kanske stanna hemma en till två dagar i veckan.

Har du mått bättre under pandemin genom att ta alla de här bilderna?

– Det skulle jag säga. I och med allt arbete som försvann så kunde man hitta någonting som gjorde en glad.

bild 1/3
Fakta

”Hemmakontor”

Vad: Utställningen är gjord av Malmöbaserade fotografen Daniel Nilsson som tilldelas Lars Tunbjörkpriset för sina bilder som skildrar tiden under coronapandemin. Bilderna togs mellan mars 2020 och maj 2021.

Var: Borås Konstmuseum.

När: 19 november 2023 –26 februari 2023 mellan klockan 12-16.

Fakta

Daniel Nilsson

Född: 1978

Bor: Malmö

Gör: Fotograf, bildredaktör för fotbollsmagasinet Offside. Just nu föräldraledig.

Bakgrund: Uppvuxen i Malmö, utbildade sig till fotograf. Har arbetat som pressfotograf och på bildbyråer som Scanpix i Stockholm och Kamerareportage i Göteborg. Under åren 2005–2011 var han anställd som sportfotograf på Bildbyrån i Hässleholm. Från 2015 bildredaktör för Offside. År 2021 kom hans fotobok ”Hemmakontor” (bokförlaget Arena) ut.

Fotostil: ”Det ska vara starka färger och jag fotograferar gärna rakt på med blixt. Jag vill gärna ha detaljer och det ska även finnas ett uns av humor.”

Ett fotominne: ”När jag var barn gjorde jag en USA-resa med familjen. Jag var väl 12–13 år gammal och hade med mig en liten kompaktkamera med filmrulle. ”Fota inte upp hela rullen på en gång, det kostar pengar', sa mamma när vi satt i bilen. Men pappa sa bara 'äsch, låt honom fotografera. Vi köper ny film när den tar slut.' Just då såg jag en uppblåsbar glasstrut passera förbi i sidorutan och jag knäppte en bild medan jag tänkte: 'Jag tar bilder på vad jag vill!'”

Aktuell: Mottagare av Lars Tunbjörkpriset 2022. Priset är uppkallat efter den Boråsbördige fotografen Lars Tunbjörk (1956–2015) och delades ut första gången år 2016. Det är instiftat av Tore G Wärenstams stiftelse i Borås och delas ut i samarbete med Lars Tunbjörks stiftelse, till en fotograf som arbetar i Lars Tunbjörks anda. Prissumman är på 25 000 kronor.

Belmin NuhicSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.