Annons

Nya ledamöterna – mer "stabila" än stridbara

En språkprofessor och en hyllad författare. Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman är positiv till Svenska Akademiens inval. Julia Svensson, tf kulturchef på HD och Sydsvenskan, beskriver dem som stabila och kompetenta.
Kultur • Publicerad 11 maj 2023
Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, är positiv till invalen. Arkivbild.
Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, är positiv till invalen. Arkivbild.Foto: Karin Wesslén / TT

Invalen av språkforskaren David Håkansson vid Uppsala Universitet, och författaren Anna-Karin Palm ligger i linje med de inval som Akademien har gjort de senaste åren, framhåller Julia Svensson.

– Tillsättningarna har upplevts som just stabila och kompetenta, det har inte varit några stridbara personer som har fått stolarna. Man kan ju diskutera om det är fegt eller om det är smart – när Akademien har varit i blåsväder – att ligga lite lågt för att behålla status quo.

Annons

TT: Tycker du att de borde ha valt in mer kontroversiella personer?

– Horace Engdahl är ju en ganska kontroversiell person. Han har stor tyngd i Akademien fortfarande, i alla fall är det så jag uppfattar det utifrån. Man skulle kunna välja någon med tydligare profil för att utmana den dominansen.

Under 50 år

Julia Svensson konstaterar att samtidigt att David Håkansson, född 1978, är nio år yngre än Anne Swärd som fram tills nu varit Akademiens yngsta ledamot.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman är positiv till båda nykomlingarna och gillar att Akademien har valt in en ledamot som är under 50 år.

– Det är roligt med en yngre språkforskare, det visar att den nya Svenska Akademien, om man får säga så, tar sin grunduppgift, nämligen att vårda det svenska språket, på allvar. Jag känner inte närmare till Håkansson, men jag utgår från att han är en utmärkt person, säger Wiman.

En av de främsta

Anna-Karin Palm håller han sedan länge som en av Sveriges främsta författare.

– Det finns en fin kontinuitet i att man väljer in henne i Svenska Akademien eftersom hon har skrivit, i mitt tycke, en av de senaste tio årens tio bästa fackböcker, nämligen hennes stora biografi om Selma Lagerlöf som modern pionjär. Den är ett storverk. På det sättet finns det en logik i att hon också sitter i Akademien där Selma Lagerlöf satt.

Björn Wiman ser de nya ledamöterna som en del i de förändringsvindar som blåser kring institutionen.

– Man kunde väldigt tydligt se en ny inriktning under seminariet som Svenska Akademien anordnade för någon månad sedan. Där visade man att man ville befinna sig mitt i samhällsutvecklingen, tog ställning för demokratin och det fria ordet med en lust och ett engagemang som Svenska Akademien inte har varit i närheten av tidigare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons