Nu sätts ljus på Gustaf Dalén

Ikväll är det premiär i Stenstorp för Regionteater Västs uppsättning av ”Dalén”.
Lotta Lotass har skrivit dramat om uppfinnaren Gustaf Dalén som blickar tillbaka på ett innehållsrikt liv.
Kultur • Publicerad 8 februari 2008

Det är en stor händelse för den lilla orten Stenstorp i Falköpings kommun när pjäsen om bygdens stolthet – nobelprisvinnaren Gustaf Dalén – har urpremiär ikväll. Dramat är skrivet av författaren Lotta Lotass på uppdrag av Regionteater Väst och framförs under våren på olika platser i regionen.

Några dagar innan premiären är repetitionerna i full gång i Borås. Nu är det bara finslipningar kvar, detaljer som ska diskuteras. Och regissören Olof Lindqvist är belåten.

– Det känns bra, vi är i stort sätt färdiga.

Ljus och mörker har en symbolisk betydelse i dramat om uppfinnaren Gustaf Dalén, vars insatser inom fyrtekniken var betydande; hans ljusbringande blinkfyrar räddade livet på många sjöfarare. För Dalén själv slocknade ljuset 1912, då han blev av med synen i en gasexplosion.

Den femtio minuter långa dialogen mellan den åldrade Dalén och Ljuset, gestaltat av Maria Nilsson Havrell, är krävande.

– Texten är annorlunda än vad jag är van vid. Den är vacker och spännande men svår, säger Kjell Delersjö som spelar Gustaf Dalén.

Medan mörkret faller och döden närmar sig ger Dalén i sitt samtal med Ljuset återblickar av sitt liv.

– Dalén och Ljuset är som ett kärt gammalt par, som har arbetat ihop hela livet, men egentligen aldrig träffats, säger Olof Lindqvist.

Teaterbesökarna kommer att få en kort bakgrund om Daléns liv innan föreställningen börjar. Men samtidigt tycker Olof Lindqvist att dramat ska kunna stå för sig själv.

– Den dramatiska berättelsen ska stå på egna ben. Om vi lyckas åstadkomma det vi vill så behövs ingen större förförståelse.

Anna Berg, som har regisserat tillsammans med Olof Lindqvist, hoppas att teatern kommer att locka en bred publik.

– Det kommer ju komma teaterfolk, som antagligen inte vet så mycket om Dalén. Fast jag hoppas också att det kommer folk som inte är så teatervana men har ett stort intresse för Gustaf Dalén.

Emma Casserlöv

emma.casserlov@bt.se

033-26 77 96

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.