Nordisk mästare i textil

Hon ville bli bildkonstnär eller skulptör. Istället hittade hon en nisch mitt emellan konst och kläddesign. Nu ställer Anne Damgaard ut på Textilmuseet.
Kultur • Publicerad 24 oktober 2008

Textil. Utställningen ingår i Nordic Award in Textiles och hade vernissage igår. Anne Damgaard visar 24 klänningar - eller textilskulpturer, om man så vill. För några vanliga klänningar är det inte. Hon jobbar mer som en skulptör:

– Jag klipper inte till, tecknar inte så mycket innan utan jobbar direkt med draperingar och form. Går på känsla, sa Anne Damgaard på pressvisningen.

Hon visar sex spritt nya klänningar, som hon jobbat fram sedan hon fick veta i våras att hon vunnit priset, en kvarts miljon kronor.

De nya dräkterna är våldsamt inspirerade av djur, av tropiska fiskar och självlysande havsanemoner.

De är i starka färger och har namn därefter, som ”Röd 2008”.

– Och jag har använt material som går från genomskinlig tyll i många lager till den mest kompakta ullen. För att få variation.

Den allra senaste skapelsen heter ”Piggsvin” och är inspirerad både av drakfiskar, piggsvin, och en text som danske konstprofessorn Erik Steffensen skrev när han var på besök i Anne Damgaards atelje. Piggarna är gjorda av hårda stödband:

– Och det är från den klänningen jag ska göra avstamp i mitt nästa projekt. Gå vidare med tekniken.

Black Angels

Anne Damgaard visar också 18 klänningar från tidigare projekt. En sak har de gemensamt: hon hämtar inspiration från andra konstformer. Från en arkitekt som skapat ett hus i form av en fågelvinge. Från sina egna teckningar i svart-vitt. Av målarkonst.

Eller som i Black Angels, hennes senaste utställning i Köpenhamn. Där översatte hon musik till kläder och form. Hon visar på slingorna och spiralerna som de sju klänningarna är sydda i - rörelsen i musiken.

Utställningen var en totalinstallation med ljud, ljus och en stråkkvartett, om ”ljusa och mörka krafter”. En video från utställningen visas på museet i Borås.

Nära kroppen

Har hon aldrig velat göra något annat än kläder? Nej, Anne Damgaard gillar att jobba med former nära kroppen, utbildad kläddesigner som hon är.

– På Black Angels hade orkestern på sig mina klänningar. Jag tänkte på att det skulle vara vackert när de satt ner, titta – klänningarna har släp som skulle breda ut sig på golvet.

Använder någon hennes klänningar annars? Nej. Även om hon sålt en och annan , och någon använts till bruddräkt, så är de konstföremål. Och vad betyder Nordic Award?

– Främst att någon uppmärksammar det jag gjort. Jag har fått tänka över så många gånger vad jag egentligen vill jobba med, för det jag gör nu går bara inte att få lönsamt. Därför är priset en stor uppmuntran. Och, förstås, ger det mig arbetsro att jobba vidare.

Inger Melin

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.