Annons

Netflix ignorerar sydkoreanska fackförbund

Strömningsjätten bakom "Squid game" svarar inte på de sydkoreanska fackförbundens försök att få kontakt, rapporterar Los Angeles Times.
Tv • Publicerad 9 augusti 2023
Sydkoreanska fackförbund har försökt få kontakt med Netflix utan att lyckas. Trots att Stömningsjättens största succé "Squid game" producerats i landet. Pressbild.
Sydkoreanska fackförbund har försökt få kontakt med Netflix utan att lyckas. Trots att Stömningsjättens största succé "Squid game" producerats i landet. Pressbild.Foto: Youngkyu Park/Netflix

Dubbelstrejken från skådespelar- och manusförfattarfacken i Hollywood har stoppat en stor del av de stora film- och strömningsbolagens inspelningar. Men Netflix produktioner i Sydkorea – exempelvis den megapopulära "Squid game" – är utlagda på entreprenad i landet. Det gör att företaget inte klassas som direkt arbetsgivare, vilket blir ett sätt att runda strejken.

Sydkoreas skådespelarfack har försökt kontakta Netflix för att diskutera liknande krav som sina strejkande amerikanska kollegor. Det handlar om royalty-baserade arvoden som avspeglar hur mycket en film eller tv-serie visats, i stället för dagens gigjobb-modell med en engångssumma.

Annons

Samma oro delas av koreanska manusförfattare och andra filmarbetare. Liksom en oro för AI-teknik som redan börjat användas, och hotar många skådespelarjobb.

Enligt Los Angeles Times har dock inte skådespelarfacket fått svar av Netflix om att ha ett möte, trots upprepade telefonsamtal och textmeddelanden.

Enligt ett skrivet uttalande svarade Netflix att de "följer alla lokala lagar och regler" i Sydkorea och att de inte behöver betala royalty eftersom de är "en strömningstjänst, inte ett tv-bolag".

Netflix har haft stora framgångar sedan de etablerade sig i Sydkorea 2016. "Squid game" är fortfarande företagets största succé och strömningsjätten meddelade nyligen att den planerar att investera 2,5 miljarder dollar (dryga 26 miljarder kronor) i innehåll från Sydkorea under de närmaste åren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons