När Sverige var ungt och modernt
utställning. Medan övriga Europa försökte resa sig ur andra världskrigets ruiner gick det förskonade Sverige på högvarv. Ekonomin blomstrade. Jobb fanns hur mycket som helst. Folkhemmet började byggas på allvar. Sverige tog silver i fotbolls-VM. Ingo knockade Floyd. Filmstjärnorna hette Marilyn Monroe och James Dean.
Och så fick vi vår första verkliga ungdomsgeneration, som diggade en ny sorts musik från USA – rock &roll.
Vandringsutställningen 50-talsliv, som nu visas på Rydals museum, vill ge en bild av hur det var att växa upp under detta omvälvande decennium. Främst är det dagens tonåringar som är målgruppen.
– Men det är också många vuxna som gärna ser tillbaka på den här tiden. Det var viktiga år i Sverige. Det rådde en positiv syn på framtiden, även om det också fanns en oro över kalla kriget och kärnvapnen. Ändå tycks optimismen ha dominerat, säger Ida Lagnander som är pedagog på regionens utställningsproducent Västarvet.
Hon har noterat att 50-talet blivit trendigt igen. H&M säljer femtiotalsinspirerade kläder, hippa designerns lånar gärna av decenniets mönster och linjer, Elvis och Johnny Cash har åter blivit heta namn.
Varför är 50-talet så populärt?
– Ungdomar som jag har talat med tycker att 50-talet verkade så lugnt och tryggt. Tillvaron var enklare och mer gripbar. Uppfattningen är även att föräldrarna var närmare sina barn.
Det finns en tydlig tendens av att forna familjeideal gått en renässans till mötes, menar Ida Lagnander:
– Äktenskapen ökar igen, fler gifter sig. Man tänker efter innan man skaffar familj och vill verkligen att det ska hålla. Många har varit med om skilsmässor och då känns idén om kärnfamiljen ganska tilltalande. Men på 50-talet såg nog ganska många unga kärnfamiljen nästan som ett fängelse.
Men Elvis och Cash? Hur kommer det sig att dessa gamlingar fortfarande vinner anhängare i skolorna?
– Många unga tycker dagens musikscen är jobbig att ta till sig. Det är för mycket annat störande omkring artisterna idag. 50-talsmusiken är också grunden för all populärmusik som kom sedan.
Det stora intresset för 50-talet har gjort att Ida Lagnander vill bredda förståelsen för vad som skedde med Sverige under denna epok.
– Dagens ungdomar har kanske inte sammanhangen klart för sig. Mycket som vi numera tar för självklart kom ju faktiskt då. Som enhetsskolan, bättre bostäder med toalett inomhus, utökad semester.
Efter krigsårens avskärmning var Sverige öppet för förändring, ivrigt att ta till sig allt som var nytt. Radion och TV:n förmedlade ett informationsflöde som dittills saknade motstycke.
Det ekonomiska välståndet finansierade ett batteri av socialpolitiska reformer som gjorde vardagslivet drägligare.
På kort tid blev vi ett av världens modernaste länder.
– Det fanns en anda av ständiga förbättringar. Den känslan har vi nog tappat lite idag. Å andra sidan fanns det exempelvis inte mycket tankar kring miljön på 50-talet. Alla skulle ha en bra och billig bil, men man tänkte inte på vad bensinen orsakade.
Utställningen 50-talsliv pågår till den 7 december.