GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Niclas Sennerteg: När Kultursverige glömde bort kommunpoeten – inte inbjuden till Bokmässan

I dag startar årets största kommersiella litteraturhändelse, Bokmässan i Göteborg med massor av författare och kulturmänniskor. Men mannen som gav upphov till det senaste årets största svenska kultursnackis – kommunpoeten i Tranemo – är inte ens bjuden till kalaset.
Niclas SennertegSkicka e-post
Litteratur • Publicerad 22 september 2022 • Uppdaterad 22 september 2022
Niclas Sennerteg
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jimmy Alm, kommunpoeten i Tranemo, kommer inte till bokmässan i år. Han är inte bjuden.
Jimmy Alm, kommunpoeten i Tranemo, kommer inte till bokmässan i år. Han är inte bjuden.Foto: Niclas Sennerteg

Det är elva månader sedan det blev ståhej kring Jimmy Alm, som precis hade börjat arbeta som kommunpoet i Tranemo – en smått bisarr och jättekul yrkestitel. Det utlöstes av en felinformerad och slängig krönika av Aftonbladets Lena Mellin som kallade kulturprojektet i den lilla västgötakommunen för ”småskaligt vansinne” och jämförde den för henne okände poeten med en hovnarr.

Under två veckor var sedan Jimmy Alm på allas läppar – mycket tack vare att de flesta (på grund av Aftonbladetkrönikan) felaktigt trodde att Tranemo kommun verkligen hade anställt en poet samtidigt som det skulle sparas i andra verksamheter. I själva verket är det ett fristående konstprojekt och pengarna kommer från en statlig kulturfond. Det felaktiga påståendet i den aktuella krönikan har Lena Mellin dock ännu idag inte korrigerat.

Hur som helst figurerade Alms konstprojekt därefter överallt i sociala medier och tv-soffor samt på landets finaste kultursidor. Mycket fniss och hån blev det förstås här och var, men även seriösa diskussioner om vad konst är och bör vara – och vem som ska betala för det. Plötsligt pratades det poesi bland människor som sällan eller aldrig kommer i kontakt med sådant. Bara en sådan sak!

Men när det är dags för bokmässa visar det sig att den fina kulturvärldens minne är kort, mycket kort. Häromdagen frågade jag Jimmy Alm varför han inte gästar bokmässan. Det lakoniska svaret var:

– Ingen har frågat mig.

Ingen har bjudit in Jimmy Alm som nu har hunnit vara kommunpoet i ett år. Ingen vill tydligen ha honom i någon högoktanig kulturpanel eller verkar ens vara nyfiken på vad som hände sedan?

”Kanske vaknar någon bokmässearrangör och får bråttom efter att ha läst dessa rader. Men om jag vore i Jimmy Alms kläder skulle jag tacka nej.”

Låt oss i alla fall hoppas att detta bara beror på dåligt minne hos de stora kultursidornas redaktioner som deltar i mässan – inte minst Aftonbladet Kultur som brukar ha en av de stora montrarna med ett helt koppel av högstatusgäster – och andra kulturaktörer. För visst vore det illa om det egentligen handlar om ett ointresse eller förakt för hur kultur når fram till vanliga människor?

Kanske vaknar någon bokmässearrangör och får bråttom efter att ha läst dessa rader. Men om jag vore i Jimmy Alms kläder skulle jag tacka nej. Det är inte bara okul utan direkt förnedrande att bli bjuden med armbågen. Han kan använda sin arbetstid till bättre saker, som att sprida kultur ansikte mot ansikte, långt från mässans öronbedövande larm.

Fotnot: En intervju med Jimmy Alm, som gör sina sista dagar som Tranemos kommunpoet publiceras på BT:s kultursidor någon av de närmaste dagarna.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.