1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Naja Marie Aidt formulerar det ofattbara

Naja Marie Aidts ”Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka” är en bok om hennes son Carl som dog 2015, endast 25 år gammal. Kristian Fredén har läst och berörts.
Foto: Mikkel Tjellesen

”Att skriva hela livet lär en att skriva. Det räddar en inte från någonting.” Så lakoniskt och sant formulerade sig en gång Marguerite Duras. Men innebär detta att när det verkligen gäller – när livet ställs på sin yttersta spets – så är litteraturen helt utan möjlighet att erbjuda hjälp?

Frågan finns underliggande i Naja Marie Aidts bok ”Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka” som spinner sig kring sonen Carl och dennes plötsliga död, 25 år gammal. Dödsfallet orsakades av att han under en drogframkallad psykos kastat sig ut genom ett fönster. Sorgen är till en början så akut och överväldigande att den motsäger sig alla försök att formulera den. ”Inget är verkligt”, beskriver Aidt tillståndet. ”Språket är tömt på betydelse.” Trots denna semantiska kollaps återvänder hon dock så småningom till det skrivna ordet, i första hand genom läsningar av sonens efterlämnade anteckningar och sina egna dagböcker.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Med stöd i Inger Christensens poesi återupptar hon till slut också det egna skrivandet. Slutresultatet blir denna brutalt plågsamma och samtidigt så magiskt vackra bok. Liksom i vågor blandas minnen från olika tider med ett ständigt återkommande till omständigheterna kring Carls död. Aidt beskriver just hur tidens linearitet löses upp och snarare blir cirkulär. Sonen är plötsligt alla sina levda åldrar på en och samma gång. Andra författare som också skrivit utifrån förlusten av ett barn återger liknande upplevelser och hon citerar flera av dem i boken, till exempel Stéphane Mallarmé, Joan Didion och Denise Riley.

Ur litteraturen uppstår så trots allt en sorts gemenskap, ett erfarenhetsutbyte bortom tid och rum. Även hennes egna tidigare verk blir inblandade. Själva titeln är faktiskt hämtad från en dikt hon skrev redan 2008 – närmast profetiskt riktad till henne själv men också till läsaren. För så är det: Naja Marie Aidts bok kan kanske inte rädda någon från någonting men är omistlig läsning för vem som helst.

Läs mer

Borås

Trafikolycka i Ullared – sex personer inblandade

En trafikolycka inträffade i Ullared runt 20 över fyra på måndagseftermiddagen. I olyckan var två bilar och sex personer inblandade. Ingen person fördes till sjukhus.

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer

Borås

Trafikstörning på R40 – flera lösa hästar nära vägen

Flera lösa hästar ska ha befunnit sig i anslutning till R40 i höjd med Flygplatsmotet strax innan Landvetter Flygplats. Enligt Trafikverket ska de lösa hästarna ha påverkat körfälten i båda riktningarna.

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.