GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nadim Ghazales biografi är tveklöst en bok för alla

Skildringen av en hisnande klassresa paras med en belysande rundmålning av dagens svenska samhälle. Med sin unika bakgrund förmår författaren att ge en gedigen bild av skeenden både bortom och hitom lagen.
Bokrecension • Publicerad 14 januari 2022 • Uppdaterad 15 januari 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Nadim Ghazale
Nadim GhazaleFoto: Maria Östlin
Biografi

Min väg från flykting till hela Sveriges polis

Författare: Nadim Ghazale

Medförfattare: Sara Nygren

Förlag: Forum

På häktet i Borås sitter två invandrarmän mitt emot varandra vid ett förhörsbord. Den ene bär en MC-väst med gängsymboler, den andre en skjorta, prydd med polismärket broderat i guld.

När de var tonåringar slogs de med varandra på ett disco i Ulricehamn. För vakterna som slet isär dem såg de troligen likadana ut, möjligen var de vid tillfället också besläktade på ett inre plan.

Vilka krafter formade dem så att de hamnade på varsin sida om lagen? Det undrar Nadim Ghazale (f 1983) över i sin lärorika och filosofiskt anlagda självbiografi ”Min väg från flykting till hela Sveriges polis”.

Som ett av syftena med boken nämns kort och gott att försöka reda ut hur det blev som det blev. Till detta tillbakablickande perspektiv läggs en väl så viktig ambition, nämligen att synliggöra nyanserna i livet.

”Med det egna ödet som ett åskådningsexempel lyfts det individuella till en allmän nivå. En drabbande och klargörande bild av invandrares situation i dagens Sverige tecknas.”

För egen del balanserar han i ett diffust mellanförskap. Stadig på allvar blir han först i idrottsliga sammanhang. Två filantropiska damer vid flyktingförläggningen ger riktning, liksom en skolkamrats föräldrar, samt en insiktsfull rektor och en rådig far, med flera.

Med det egna ödet som ett åskådningsexempel lyfts det individuella till en allmän nivå. En drabbande och klargörande bild av invandrares situation i dagens Sverige tecknas.

Inte så konstigt att storyn ofta baseras på jämförelser, samt spekulationer över alternativa levnadslopp. Medförfattaren Sara Nygren (f 1987) har därför valt att accentuera skeendet med slagkraftig kontrastverkan, vilket nyckelscenen från häktet är ett bra exempel på.

Lika verkningsfullt blir det när flygplatsen på Cypern beskrivs, dels när Nadim Ghazale som sjuåring flyr därifrån med sin mor och lillebror från ett krigshärjat Libanon, dels när han återvänder dit som yngling och festar med kompisar. Mörka och fordrande barndomsminnen ställs mot ansträngningen att bejaka ungdomstidens påkallade glättighet.

Även när han i tjänsten råkar ut för en allvarlig bilolycka och riskerar att dö används just kontrastverkan för att väcka starka känslor hos läsaren. Sjukdomsförloppet och tillfrisknandet skildras parallellt med hustruns graviditet, det första barnets födelse.

”Min väg från flykting till hela Sveriges polis” är rafflande och ofta hjärtskärande, inte minst när Nadim Ghazale beskriver sina föräldrars vånda och heroiska kamp.

Biografin är fylld av belysande reflektioner, vilka pekar ut konfliktladdade fält i det svenska samhället. Den är engagerande och skickligt skriven, därtill mycket lätt att läsa. Tveklöst en bok för alla.

Peter GrönborgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.